Ramaphosa vald till Sydafrikas president

Cyril Ramaphosa har valts till Sydafrikas nya president. Bild: EPA/MIKE HUTCHINGS / POOL

Det sydafrikanska parlamentet har valt regeringspartiet ANC:s ledare Cyril Ramaphosa till landets nya president. Den tidigare presidenten Jacob Zuma tvingades bort från makten sedan partiet vänt sig mot honom.

Parlamentsledamöter från ANC brast ut i sång efter det att talmannen formellt utnämnt Cyril Ramaphosa till Sydafrikas nya president. Inga andra kandidater nominerades till valet, som ägde rum i parlamentet i Kapstaden.

I ett tv-tal sent på onsdagskvällen lämnade den tidigare presidenten, 75-årige Jacob Zuma, beskedet att han lämnar sin post med omedelbar verkan.

– Det enda jag bett mitt parti om är att de beskriver vad jag har gjort för fel och anledningen till varför man ber mig att avgå, sade han.

Jacob Zuma hade tidigare under onsdagen i en tv-intervju med det sydafrikanska mediebolaget SABC sagt att det var en mycket "orättvis behandling" av honom.

– Jag håller inte med, eftersom det inte finns några bevis för att jag har gjort något fel, sade han.

Hotade rösta bort

Partiets nationella verkställande kommitté beordrade Zuma att avgå redan i tisdags. ANC-tjänstemän sade då att om Zuma inte avgick skulle man rösta ut honom på torsdagen.

Men partisekreterare Jesse Duarte säger efter avgången att man "inte firar".

– Vi måste återkalla en nyckelperson som har tjänat den här organisationen i över 60 år, det är inte en liten sak, säger hon.

På torsdagen meddelade talmannen i Sydafrikas parlament att Zuma har lämnat in sin avskedsansökan.

Fängslad med Mandela

Zuma, som inte hade någon formell utbildning, fängslades på Robben Island i tio år tillsammans med Nelson Mandela under apartheid och avancerade inom ANC för att ta makten 2009. Hans presidentskap har befläckats av en rad allvarliga anklagelser, bland annat att han lagt grunden för en kultur av statlig korruption och lett landet in i ekonomiska svårigheter.

Nu ersätts han av Cyril Ramaphosa, en stenrik före detta affärsman som i december valdes till regeringspartiet ANC:s ordförande. Zuma har länge stridit om makten med Ramaphosa.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03