Rally Sweden kortas – men tävlingen blir av

Så här vintriga landskap lär inte Kalle Rovanperä och de övriga rallyessen bjudas på i de värmländska skogarna. Bild: Hannu Rainamo/Lehtikuva

Rally Sweden kortas. Flera klassiska sträckor stryks. Det meddelade rallyledningen sent på tisdagskvällen.– Det bästa som går efter de förutsättningar som är, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson till Värmlands Folkblad.

Mildvädret fortsätter att skapa problem för arrangörerna. Och sedan Internationella bilsportförbundet (FIA) inspekterat sträckorna kom rallyledningen tillsammans med FIA och teamen överens om det drastiska beslutet.

Av de planerade specialsträckorna på drygt 300 kilometer kommer bara omkring 180 att köras. Flera av de klassiska sträckorna tas bort, däribland Vargåsen med Colins Crest.

– Det är klart att det har suttit hårt åt. Det har inte varit helt självklart att vi skulle komma hit. Men skönt att vi har kommit överens om något som alla tror är genomförbart, säger Glenn Olsson till VF.

Samtidigt innebär beslutet ett klartecken att rallyt kommer att genomföras.

– Såklart väldigt skönt att ha fått ett positivt besked. Det är väldigt bra jobbat av alla inblandade – vi, FIA, promotorn och alla team som i en positiv anda verkligen velat hitta en lösning, säger Glenn Olsson till VF.

Tre sträckor stryks helt, Vargåsen med Colins Crest, Hagfors och Torntorp. Likaså stryks supersprinten i Karlstad på lördagskvällen och Torsbysträckan på söndag förmiddag.

Trots kortningen av rallyt kommer fulla VM-poäng att delas ut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning