Rakryggad Stubb utmanar Orbán

Bild: Thierry Monasse

Alexander Stubb för en kampanj mot nationalister och andra som ifrågasätter EU:s grundvärden.

I måndags i Helsingfors och därifrån vidare till Paris, på tisdagen i Strasbourg, sedan Berlin, Bukarest, Lissabon, Aten, Paris igen, Warszawa och Madrid. Det är Alexander Stubbs destinationer den här veckan och en bit in på nästa vecka.

Stubb för en fem veckors intensiv kampanj för att bli Europeiska folkpartiet EPP:s spetskandidat för ordförandeskapet i nästa EU-kommission. EPP, som består av center- och högerpartier från alla EU-länder, är den klart största gruppen i EU-parlamentet och väntas så förbli också efter EU-valet i slutet av maj. Det innebär att också följande kommissionsordförande då sannolikt kommer från EPP. Och i så fall blir det Alexander Stubb från Finland eller Manfred Weber från Tyskland – EPP:s två spetskandidater.

Viktigare än varifrån kommissionsordföranden kommer är ändå vad hen står för.

EU behöver aktiva kommunicerande försvarare av den liberala demokratin och europeiska värden såsom mänskliga rättigheter, jämställdhet, yttrandefrihet och rättsstatsprincipen. De attackeras för tillfället både utifrån och inifrån EU.

Stubb betonar starkt EU:s grundvärden och fördömer utan pardon intolerans och brott mot de centrala rättigheter som ingår i grundvärdena. "Våra gemensamma värden är hela grejen", konstaterade Stubb då han träffade pressen i Helsingfors i måndags. Han är en europé ut i fingerspetsarna och en stark motkraft till nationalistiska uppstickare.

Det kunde rent valtaktiskt löna sig för Stubb att lite dämpa sina liberala tankar och höga profil som försvarare av EU:s grundvärden. Inom EPP finns en hel del starkt konservativa partier och delegater. Men att vända kappan efter vinden eller tona ned sin egen linje tär på trovärdigheten. Stubb håller fast vid sin linje och låter inte vinden vända kappan.

Stubb har till och med inom sin egen europeiska politiska grupp EPP ett parti som på ett mycket synligt sätt utmanar och struntar i grundvärdena. Ungerska Fidesz driver en politik som premiärminister Viktor Orbán själv till och med öppet kallar illiberal demokrati. Stubb anser helt följdriktigt att om inte Fidesz förbinder sig vid att följa EU:s och EPP:s värden borde partiet inte längre få sitta kvar i EPP-gruppen.

Det är inte överraskande att Orbán har meddelat att han stöder den liberala Stubbs motkandidat. I ett annat val kunde ett stöd från Viktor Orbán vara en dödskyss, men knappast i valet av EPP:s spetskandidat.

Motkandidaten, den tyska konservativa EU-parlamentarikern Mannfred Weber, har inte alls lika mångsidig och bred erfarenhet för kommissionsordförandeskapet som Stubb. Men samtliga EU-statschefer från partier som ingår i EPP står bakom Webers kandidatur. Det var i och för sig väntat i och med att förbundskansler Angela Merkel gav honom sitt stöd.

Stubb skulle gärna föra valdebatter med sin motkandidat, men varken Weber eller EPP har tänt på idén. För Webers del är det förståeligt, han skulle antagligen bara ha att förlora på en debatt mot en person av Stubbs kaliber med scenkarisma och god kommunikationsförmåga, dessutom på många språk.

Allt avgörs på EPP:s kongress som hålls i Helsingfors och kulminerar i spetskandidatsvalet 8 november. Kongressen samlar för övrigt också en ansenlig mängd europeiska ledare med Angela Merkel i spetsen och Viktor Orbán i kön.

Webers eget parti CSU och det tyska kristdemokratiska systerpartiet har tillsammans nästan 90 delegater vid EPP:s kongress. Det är nästan hälften fler än det totala antalet EPP-delegater från de nordiska och baltiska länderna, som förväntas höra till Stubbs anhängare.

Större länders kandidater har alltid en fördel och som EPP:s gruppordförande i EU-parlamentet har Manfred Weber kunnat föra en kampanj redan länge. Samtidigt gäller det att minnas att bland delegaterna som i Helsingfors ska välja spetskandidat är bara var fjärde EU-parlamentariker. Gruppdisciplinen är inte heller rigid och då omröstningen dessutom är sluten finns det rum för överraskningar.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning