Räkor på majsbädd

Creamed corn med räkor och fetaost är en spännande kombo. Bild: Janerik Henriksson/TT

En modern variant av den amerikanska sydstatsklassikern shrimps and grits. Härligt krämigt och en skön brytning mellan den söta majsen och den salta osten.

Creamed corn med feta och räkor

Till 4 portioner, 30 minuter

6–7 majskolvar

400 g ASC-märkta jätteräkor eller 500 g vanliga med skal

3 vitlöksklyftor, rivna

olivolja

1 msk smör

4 msk grädde

150 g fetaost

1 orange paprika, urkärnad och tärnad

1 röd chili, finskuren

flingsalt

nymalen svartpeppar

färsk koriander och/eller finskuren salladslök

Gör så här:

1. Skrapa av kornen från majskolvarna med den trubbiga sidan på en kniv. Skala räkorna och blanda med vitlök och lite olivolja och låt ligga till sig.

2. Smält smör i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädden. Tillsätt majsen och låt sjuda under lock 10–15 minuter eller tills den är riktigt mjuk. Tillsätt lite vatten om vätskan kokar bort. Mixa sedan grovt.

3. Bryt ned hälften av fetaosten samt vänd ned paprika, chili och vitlöksräkorna. Salta och peppra. Blanda väl och häll upp på fat. Smula över resten av osten, toppa med räkorna och strö över kryddgrönt.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning