Räkna aldrig ut Tom Cruise

Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Tom Cruise och Ving Rhames är tillbaka för ännu ett omöjligt uppdrag. Bild: Paramount

Den sjätte Mission: Impossible-filmen är full av sedvanliga långsökta vändningar men trots skavanker levereras old school-lösningar och en actionglad Cruise.

ACTION/THRILLER

Mission: Impossible – Fallout

Regi och manus: Christopher McQuarrie. Foto: Rob Hardy. I rollerna: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Simon Pegg, Henry Cavill.

Det finns av allt att döma hur många orsaker som helst att ansluta sig till "hata Tom Cruise"-klubben. Är det inte fråga om skådespelarens kopplingar till scientologin eller hans beteende i tv-soffan är det hans status som evigt ung "all american hero" med tendens att alltid överglänsa sina regissörer – på gott och ont ska sägas.

Till saken hör att Cruises rollval på sistone lämnat en hel del att önska, ta till exempel filmer som Oblivion och The Mummy. Nåväl, det hindrar inte allas vår pojkscout från att för sjätte gången – 22 år efter originalfilmen av Brian De Palma, i sig modellerad efter tv-serien med Peter Graves – iklä sig rollen som Ethan Hunt, hemlig agent.

Lanes lärjungar

Mission: Impossible - Fallout tar i stort sett vid där Rogue Nation (2015) satte punkt. Flåbusen och terroristen Solomon Lane (Sean Harris, iförd ett hipsterskägg som gör honom ännu mera skräckinjagande) sitter nu bakom lås och bom men förstås vill det sig inte bättre än att hans lärjungar – som förövrigt går under namnet Apostlarna – planerar ett tjuvstreck med plutonium som råvara.

Ethan Hunt är sändningen på spåret men emedan vår hjälte föredrar att frälsa sina mannar, Simon Peggs tekniker (och lustigkurre) och hackaren Ving Rhames (inte helt o-rolig han heller), hamnar plutoniumet i fel händer.

Inte bra, sett ur PR-synvinkel. Så när stora stygga CIA kopplas in insisterar Angela Bassetts höjdare på att Hunt och hans gäng förses med en "barnvakt", detta i form av en helskum Henry Cavill alias August Walker.

Många vändningar

Med på ett hörn finns snart också MI6-kollegan Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) – bekant från Rogue Nation – samt "Vita änkan" och svarta börs-handlaren Vanessa Kirby. Inte att förglömma: doldisen och kärleksintresset Julia (Michelle Monaghan).

För den som är bekant med Mission: Impossible-universumet, hemsökt av Lalo Schifrins störtsköna temamusik, återigen med stil arrangerad, kommer de många och långa (läs: långsökta) vändningarna inte som någon större överraskning.

I sedvanlig ordning vankas det såväl agenter som dubbelagenter samt säkerhetstjänster som inte nödvändigtvis har rent mjöl i påsen. Trots detta framstår slutresultatet som simpelt och intrikat på en och samma gång.

Old school

Inte sällan känns det som om vändningarna skulle finnas där för vändningarna skull, som en del av ett rävspel som inte ens är ämnat att tas på fullt allvar. Och som därför inte lämnar några bestående avtryck, dramatiska sett. Ja, plus att det ibland blir mera än lovligt rörigt, modell myror i huvudet.

Inte för att skavanker som dessa förmår golva filmen, en allt mera uppenbar släkting till herrarna Jason Bourne och James Bond. För även om manusförfattaren Christopher McQuarrie inte är på topp gör regissören McQuarrie desto bättre ifrån sig.

Förutom att karlen inte räds old school-hyss i stil med strumpeband med knivgömma och litterära klassiker som inhyser minibandspelare med hemliga meddelanden är det ont om actionscener som stavar till datorgrafikhelvetet.

Mycket av det här är på riktigt, på ont, med en Tom Cruise som återigen gör de flesta av sina egna stunts (med den påföljden att det faktiskt blev ett halvt års paus i inspelningen). Förtidspensioneringen får med andra ord vänta, olyckskorparna har inte en chans.

Krister Uggeldahl

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03