Raitanen statistiketta i år – "Inget ettårigt projekt"

Topi Raitanen var ett av glädjeämnena förra säsongen. Bild: Timo Aalto/Lehtikuva

Topi Raitanen vill upprepa Jukka Keskisalos bragd i EM.

Topi Raitanen hör inte till dem som sticker under stol med sina målsättningar. Efter att ha skrällt med en åttonde plats i EM i Berlin är han bestämd.

– Jag vill ta en EM-medalj. Helst förstås vinna, säger han.

För tillfället ligger Raitanen faktiskt etta i Europastatistiken på 3 000 m hinder. Han inledde hindersäsongen med tiden 8.29,27 i Belgien. Det är hans näst bästa tid någonsin hittills. Bara tre dagar tidigare satte han personliga rekordet 7.56,10 på 3 000 m i Bergen.

– Det var meningen att få ett par tävlingsstarter tätt intill varandra, säger Raitanen, som tränas av ex-hinderlöparen Janne Ukonmaanaho.

Långt projekt

Det dröjde länge innan Raitanen, 23, kunde bestämma sig om han ska satsa på orientering eller hinderlopp. Efter EM har han dock satsat på banlöpning – fast han ännu tänker delta i Jukolakavlen i sommar.

– Jag upplever ändå att jag är som bäst i kampen om sekunder och placeringar, säger han.

– Det inte är ett ettårigt projekt. Det krävs ödmjukt arbete och resultaten kommer sen någon gång. Det blir helt intressant att se vad de kommande åren för med sig.

Behöver fart

Raitanen tror ändå att orienteringen gett honom en hel del som löpare. Förhållandena är ofta lite jobbigare ute i skogen.

– Det har lärt mig att inte ge upp så lätt.

Under vintern låg han omkring 160-170 km i veckan, men då utomhussäsongen kör i gång blir det mindre träningsvolym och mera intensitet. Han satte nytt personbästa på 5 km landsväg i februari men i somras vill han i synnerhet förbättra på de kortare distanser.

– Jag måste bli bättre på 1 500 meter, säger han.

Snabb i slutet

För närvarande ligger rekordet på 3.41,88. Som jämförelse kan nämnas att EM-vinnaren Jukka Keskisalo sprang 1 500 meter på 3:38.90 som bäst. Men Keskisalos finska rekord på 3 000 m hinder, 8.10,67, är fortfarande i en klass för sig.

– Slutspurten är min styrka, så det passar bäst för mig med ett lopp där farten stiger hela tiden mot slutet. Under sista 200-400 meterna gör jag helst den sista tempoväxlingen, säger han.

Paavo Nurmi Games

På onsdagen får han pröva sin fart på 1 500 meter i Lahtis. Följande gång löper han huvudsträckan 3 000 m hinder i Paavo Nurmi Games i Åbo om en vecka. Där lär det erbjudas hårt motstånd i form av utländska medtävlare.

– Jag är inställd på att springa fort redan på onsdag, säger han.

Svår VM-kvalgräns

VM-kvalgränsen till Doha är stenhårda 8.29. I Berlin satte Raitanen egna rekordet 8.28,48. I VM i London krävdes 8.25,86 för final.

– Final är nog svårt i VM, men jag siktar mest på att utvecklas den här säsongen. OS i Tokyo är ett stort mål för mig.

Före OS är det EM i Paris. Det kan komma för fort för Raitanen, som säkert ännu har sina bästa år framför sig.

– 2020, eller 2022, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning