Räikkönens saga hos Ferrari verkar vara all

Kimi Räikkönen ryktas fortsätta sin karriär med Sauber, sitt första F1-stall.Bild: Lehtikuva/Andrej Isakovic

Något officiellt uttalande har inte Ferrari kommit med men får man tro de mer än insatta experterna i Italien är det slutkört för Kimi Räikkönen hos den italienska jätten.

Legendariska La Gazzetta dello Sport skrev redan i somras att Ferrari tänker ersätta Räikkönen med Charles Leclerc inför nästa säsong. Nyligen rapporterade dock Il Corriere della Sera att Ferrari redan bestämt sig för att förlänga med Räikkönen och att kontraktet offentliggörs inom kort.

Inget kontrakt har offentliggjorts ännu. Och nu ser det ut som att Räikkönens tid i Ferrari tar slut efter åtta säsonger i de röda färgerna.

Bra säsong av Räikkönen

La Gazzetta dello Sport rapporterar att beslutet är klart. Leclerc ersätter Räikkönen som Sebastian Vettels stallkamrat. Ferraris styrelse skulle sammanträda redan i går för att försegla Räikkönens öde.

– Det är gjort. Charles Leclerc är nästa Ferrariförare, skriver Italiens största sporttidning.

Räikkönen har gjort en mer än godkänd insats i årets VM-serie. Han ligger trea på 164 poäng. Lewis Hamilton i sin Mercedes leder på 256 poäng före Räikkönens stallkamrat på 226 poäng.

– Jag skulle behålla Kimi utan tvekan, skriver den respekterade F1-reportern Tancredi Palmeri på Twitter.

– Hans inställning i Monza får mig att undra om han inte redan visste.

Förutspår svårigheter

Leclerc, 20, har kört för Sauber den här säsongen. Sauber använder Ferraris motorer och Leclerc är medlem i Ferraris förarakademi. Han anses vara ett av motorsportens största löften och vann F2-serien under sin första säsong förra året. Före det vann han GP3-serien. Ändå förutspår Palmeri svårigheter för honom i en situation där han är stallkamrat med Sebastian Vettel.

– Leclerc är ung och ambitiös och kommer snart att bli trött på att vara i skuggan. Kimi är erfaren och vet hur saker och ting fungerar i ett team.

Nyheten läckte för tidigt

Ryktena tog ordentligt fart när Ferraripresidenten John Elkanns bror Lapo Elkanns företag Garage Italia publicerade en Facebook-uppdatering där man gratulerade Leclerc för kontraktet. Senare redigerades uppdateringen.

– En glädje att se dig i den röda bilen, stod det ursprungligen men ordvalet ändrades snart – efter att Gazzetta dello Sport tagit en skärmavbild.

Tillbaka till Sauber?

Det framkom också att Räikkönen förhandlat med McLaren. Men McLarenchefen Zak Brown valde att satsa på de unga förmågorna Lando Norris, 18, och Carlos Sainz, 24. McLaren förhandlade också med bland annat Red Bulls Daniel Ricciardo, rapporterar ESPN. Räikkönen körde för McLaren 2002-2006. Ilta-Sanomats kommentator Mika Salo gissar att Räikkönen återvänder till Sauber, där han debuterade i F1 2001.

– Sauber skulle passa Kimi väl. Han bor i närheten i Schweiz och det var hans första F1-stall. Han kör ett par år där och köper in sig som delägare och tar en roll i stalledningen så småningom.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00