Räikkönen: "Viktigast att trivas med det jag gör"

Kimi Räikkönen vill inte försöka tippa vem som tar segern i Mexiko. Bild: Lehtikuva-AFP/Mark Thompson

Kimi Räikkönen tar det lite lugnare nu för tiden – och fokuserar i stället på att köra hem en segerkeps till sin son Robin i Mexiko.– När man är 39 tar det lite längre tid att återhämta sig efter en fest, erkänner Kimi Räikkönen.

I Austin förra veckan firade "Iceman" sin första seger sedan 2013 med en glad fest tillsammans med några goda vänner. Och vad han menade med att återhämta sig var väl vad man kallar för en baksmälla.

– Den andra delen är absolut inte den skönaste. Den första delen är däremot alltid skoj.

Men det är stor skillnad på Räikkönen för några år sedan, i sin bok skriver han att han var berusad 16 dagar i sträck, och pappa Kimi idag. Festerna med de destillerade dryckerna inte lika långa eller vilda längre. Inte längre utklädd till gorilla och någon fara är det inte heller att han skall trilla överbord från en båt. Segern gav stor eko i Finland och många gratulerade Räikkönen men själv vet han inte vilka de är.

– Läser inte så många nyheter och dessutom är det mycket få som har mitt telefonnummer. Om människor är lyckliga så är jag det också. Det viktigaste är dock att jag trivs med vad jag gör.

Efter segern i USA sa Kimi att han hade fått en sträng order. Kepsen med lagerkrans med guldrand, som varje vinnare får, vill sonen Robin ha.

– Bägge mina barn är mer intresserade av att få kepsen än att jag vinner.

– Jag vet att vi enkelt kan köpa en men det är inte rätt att ta med en som är köpt. Robin vill också ha ett nytt däck från Pirelli som han vill leka med.

Inte ett stort däck utan det mindre som delas ut som pris till varje förare som är snabbast i kvalet. Ett tog Räikkönen med sig efter pole position i Italien.

Såg dina barn att du vann?

– Ingen aning. Skulle inte förvåna mig om de somnade men min fru var nog vaken.

Har du skickat hem kepsen från Austin till Robin?

– Nej. Den är min frus.

Chansen att vinna igen och Robin får sin trofé?

– Vi får se hur det går på söndag. Tittar man tillbaka så har alla tre toppteamen varit starka. Det som avgör är de små detaljerna så det är ingen idé att börja gissa vem som kommer att vara bäst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning