Räikkönen och Alfa Romeo riskerar straff – "vi kommer att överklaga"

Kimi Räikkönen var en av de tretton förare som klarade sig i mål i Tysklands GP. Bild: Andrej Isakovic / AFP / Lehtikuva

Bägge Alfa Romeo-förarna tilldelades ett tidsstraff på 30 sekunder efter Tysklands GP.

Kimi Räikkönen drog med säkerhet en suck av lättnad då han korsade mållinjen på banan i Hockenheim efter det ytterst dramatiska Tysklands GP. Sammanlagt sju förare tvingades avbryta loppet och väderförhållandena såg till att samtliga förare måste koncentrera sig till fullo för att klara av de 64 varven oskadda.

Men kort efter loppet meddelade tävlingsjuryn att man tilldelat Räikkönen, som platsade sjua, och hans stallkamrat Antonio Giovinazzi, åttonde, tidsstraff på 30 sekunder. Orsaken till detta var att Alfa Romeo justerat kopplingen inför starten på grund av de svåra förhållandena. Det ansåg Internationella bilsportsförbundet (FIA) vara ett sätt för att stoppa hjulen från att spinna och gav stallets förare en fördel.

I regelverket bestäms det att varje bil ska köras av föraren utan utomstående hjälp.

Straffet fäller Räikkönen till tolfte och Giovinazzi till trettonde plats.

Alfa Romeo besvarade straffet på sin hemsida med ett utlåtande av stallchefen Frédéric Vasseur.

– Det är en stor besvikelse att båda bilar bestraffades och åkte därmed ut från poängplaceringarna de tagit i vad som var ett mycket spännande lopp, säger Vasseur.

Enligt Vasseur uppstod problemen med kopplingen under de tre uppvärmningsvarven man körde bakom säkerhetsbil medan tävlingsarrangörerna övervägde om loppet kan inledas enligt normal kutym. Det skedda var utom stallets kontroll, menar fransmannen.

– Vi respekterar FIA:s process och arrangörernas arbete, men kommer att överklaga beslutet eftersom vi anser oss ha tillräckliga bevis för att få det upphävt. Vi kommer att vara i kontakt med FIA angående ärendet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning