Räikkönen missnöjd – trots fjärde plats

Läge att förbättra. Kimi Räikkönen kände sig inte tillfredsställd med sin bil i tidskvalet. Bild: Lehtikuva/Roslan Rahman

Kimi Räikkönens fjärde startplats var nog sämre än vad stallet hade räknat med. Han var inte mindre än 0,578 sekunder efter stallkamraten Sebastian Vettel, som startar från första rutan.

– Självklart finns det alltid en möjlighet att stå i första ledet men det var ingen lätt helg för mig, förklarar han.

– Jag hade svårt att få bilen dit jag ville ha den. Den var snabbare än under träningen och det är ju ett gott tecken. Men jag är långt ifrån att trivas med bilen och det är inte bra. Fjärde platsen är ok för loppet och därifrån kan man alltid komma på pallen för man tittar ju alltid framåt. Och ibland har man kanske lite tur.

Valtteri Bottas var alldeles för långsam för att kunna vara med och köra om en plats i första eller till och med i andra ledet. Inte mindre än 1,3 sekunder efter Vettel.

– Den luckan är alldeles för stor, erkänner han utan omsvep.

– På sådana här banor har vi problem att få tillräckligt med downforce och grepp. Det är något som vi måste rätta till och det snabbt.

Känner sig Valtteri slagen på förhand? Verkar så när man hör hans inställning.

– Bilen är inte tillräckligt snabb för en plats på pallen. Och det är ett faktum.

Vad har hänt med den berömda finska sisun? En överaskning blev det i kvalet.

Fernando Alonso fick åttonde bästa tiden och hans stallkamrat Stoffel Vandoorne nia. Alla vet att McLarens chassi är ett av de bästa men att det är motorn som varit den svaga länken. Banan i Singapore har en helt annan layout än många andra och det är inte många sekunder som motorn får arbeta på högtryck så därför kunde de två vara med i tredje kvalet. Och vem vet? Kanske det kan bli poäng.

Om man jämför tiderna blir det en lite förvånande bild. Vettel var 0,578 sekunder snabbare än Räikkönen. Hamilton 0,684 snabbare än Bottas. Men mellan Max Verstappen och Daniel Ricciardo var det knappa 0,026. Vettel var 0,635 sekunder och Räikkönen 0,057 sekunder bättre än Hamilton.

Och det ger en viss tendens. En förare i varje team var betydligt snabbare än den andre med undantag hos RB. Hur det kommer att påverka loppet skall bli intressant att se.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning