Räikkönen förstår Verstappens ilska – men ger domarna rätt

Kimi Räikkönen Bild: AFP / Lehtikuva / Toshifumi Kitamura

Kimi Räikkönen säger att han mycket väl kan förstå hur Max Verstappen känner sig efter tidsstraffet som kostade holländaren en pallplats i USA.

Diskussionerna om Max Verstappens straff i USA blev så hetsig att Fias tävlingschef Charlie Whiting höll en presskonferens för att ge sin förklaring och lugna ner stämningen.

Enligt domarna, en av dem Mika Salo, hade Verstappen tagit en genväg i näst sista kurvan när han körde om Kimi Räikkönen och därmed fått en otillåten fördel. Straffet blev fem sekunders tillägg på sluttiden och därmed föll han från tredje till fjärde plats.

Åsikterna om straffet går isär. En del, inklusive Verstappen själv, tycker att det var helt fel. Andra säger att regler är regler och att de måste följas.

Whiting visade en video av incidenten och förklarade varför straffet var helt rätt.

– Det spelar ingen roll vilken bana vi befinner oss på – reglerna är alltid samma. Kör en förare bredvid banan måste han på ett säkert sätt komma tillbaka och samtidigt inte få en icke tillåten fördel. Och just den andra delen av regeln var grunden för straffet som Verstappen fick, säger Whiting.

– Man ser klart och tydligt hur stor genväg Verstappen tar utanför banan och samtidigt kör om en annan förare. Domarna ansåg att han fick en fördel.

Verstappen försvarar sig med att han ville förhindra en krock med Räikkönen.

Några förare sade att andra också hade kört utanför banan men att ingen reagerat de gångerna.

– Vi har så många monitorer och olika specifika och exakta informationer, minisektioner, att vi snabbt ser om någon har fått den bestående fördel som är definierad i reglerna. Och det var ingen annan än Verstappen som fick det. Att köra utanför banan är för sig inget brott men man måste komma tillbaka på ett säkert sätt och utan att få en fördel, förklarar Whiting.

Det var därför Daniel Ricciardos inte bestraffades för sin attack mot Valtteri Bottas. Domarna ingrep inte heller efter Ricciardos kamp med Räikkönen.

Verstappen gick så långt att han kallade domaren för idiot. Frågan är om han kommer att straffas för kommentaren. Förra säsongen sade Sebastian Vettel att Whiting skulle dra till ett mycket varmare ställe men bad direkt efter loppet om ursäkt. Verstappen har inte bett om ursäkt för sin kommentar. Han har sagt att han kanske kunde ha valt andra ord i sammanhanget.

Verstappen syftar på australiensaren Garry Connelly och att det delas ut fler straff då han är domare än när andra domare bestämmer. Verstappen har drabbats av Connellys straff också tidigare.

Whiting säger att föraren inte har rätt i sin kritik.

– Jag känner Garry sedan många år och kan inte föreställa mig en mer rättvis man. Så jag anser att en sådan statistik har stora brister. Och alla fyra domarna var helt överens i det här fallet. Så jag tycker att Verstappen skall be Connelly om ursäkt.

Räikkönen förstår Verstappen

Vad säger då incidentens andra part Räikkönen om det hela?

– Även om det inte är helt enkelt för Verstappen måste han acceptera straffet. Han har ju inget annat val. Ibland händer något som är en fördel för dig och ibland en nackdel, säger finländaren.

– Jag har hört många säga att Mika Salo, som var en av domarna, ville hjälpa mig och sitt gamla team. Men det stämmer inte. I Belgien var han också en av domarna och där fick jag ett löjligt straff för att jag brutit mot reglerna då loppet var gulflaggat.

Räikkönen har förståelse för Verstappens besvikelse och ilska över straffet.

– Jag vet hur han känner sig för jag har ofta fått straff som jag tycker varit helt feldömda. Man måste bara försöka lägga det bakom sig och agera på ett annat sätt i följande liknande situation.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning