Räikkönen: "För mycket struntprat"

Kimi Räikkönen kritiserar medierna för struntsnack. Bild: Lehtikuva/Charles Coates

Kimi Räikkönen säger att det skrivs så mycket strunt och nonsens i pressen att det skadar formel 1.

Sao Paulo

Bland annat menar han alla vilda rykten och spekulationer om vilken förare som kör för vilket team nästa säsong. Som till exempel allt som skrevs i somras om att Räikkönen hade fått ett kontrakt med McLaren för 2019.

Men i en intervju med Motorsport säger Räikkönen att han inte vill ha en lägre lön och i gengäld slippa allt arbete med medierna. Så långt vill han inte gå, fast han är kritisk.

- Man klagar på att F1 inte är spännande eller varför inte alla är intresserade. Men för att vara ärlig så tror jag att om det inte skrevs så mycket bulls---t så skulle F1 vara mycket bättre. De försökter skapa så mycket strunt att det skadar sporten. Mer sanning skulle vara mycket bättre, säger Räikkönen.

- Medierna spelar en stor roll men den negativa sidan är nog det samma överallt där det handlar om mycket pengar.

Hemlängtan

Det finns en aspekt till som Kimi inte gillar. Alla resor.

- Vad man går igenom när sonen klänger sig fast på benet och man säger att pappa kommer hem om två veckor känns inte bra. Min dotter börjar nu också göra samma sak.

-Ibland när du är trött tänker man vad katten gör jag här när jag kunde varit på ett annat ställe. Hemma till exempel. Men det är normalt. 

Slumpmässiga straff

Under de två sista säsongerna har förare och teamchefer ofta diskuterat domarna och deras beslut. Kimi tror att om de delar ut tuffare straff så försvinner de dumheter som förarna gör. Straffen kan vara böter, att föraren flyttas ner på gridden och får krux i sitt körkort. Blir det för många kan det bli körförbud. Det hände Romain Grosjean för ett par år sedan. Kimi tycker att uppfattningnen att straffen har varit för häftiga är fel.

-De har varit så slumpmässiga att man kan inte säga att de varit mycket hårda. Om de hade varit hårda när det gäller de rätta sakerna så hade de inte behövt göra mycket av de andra. Om man är tillräckligt stark för att stoppa vissa dumheter så tror jag att vi inte skulle ha straff för små fel och ingen skulle hitta på något dumt, säger han.

- Om ribban las högre för svåra fel behöver man inte dela ut tidsstraff för dumma saker. Ser bara idiotiskt ut för i ett lopp gör en förare något och får ett straff och i nästa gör en annan förare samma sak.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning