"Kvinnlig borgmästare i en tid då jämställda möjligheter är hägring"

Advokaten Virginia Raggi blir borgmästare i Rom. Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Femstjärnerörelsens kandidat Virginia Raggi vann borgmästarvalet i Italiens huvudstad Rom med stor marginal. Därmed styrs Rom för första gången av en kvinna. Valet är ett svidande bakslag för premiärminister Matteo Renzi och det demokratiska partiet (PD).

Raggi, en 37-årig advokat, har gått från en tämligen anonym tillvaro för några månader sedan till att bli ett av de mest igenkända ansiktena i italiensk politik. Hon hör till Femstjärnerörelsen, partiet som komikern och populisten Beppe Grillo startade.

Raggi vann den första omröstningen den 5 juni, då hon fick 35 procent av rösterna. I söndagens val fick hon två tredjedelar av rösterna.

Premiärminister Matteo Renzi och Demokratiska partiet (PD) drabbades därmed av en motgång, då den andre kandidaten var PD:s Roberto Giachetti.

– För första gången har Rom en kvinnlig borgmästare i en tid då jämställda möjligheter fortfarande är en hägring, säger Raggi i sitt segertal.

Femstjärnerörelsen tog också kontrollen över Turin, där en annan kvinna, 31-åriga Chiara Appendino, vann mot den sittande PD-borgmästaren med stöd från högerpopulistiska Lega Nord.

– Vi har skrivit historia, säger Appendino i sitt segertal.

– Det här var inte proteströster, det handlade om stolthet och förändring.

Den enda trösten för Renzi var i Milano där Giuseppe Sala, som basade över stadens världsutställning, vann över mitten-högerkonkurrenten Stefano Parisi. I förra omgången vann Sala med en ynka procentenhet och även nu var segern mycket knapp med 51 procent av rösterna. En Renzistödd kandidat vann också i Bologna, men förlorade i Italiens tredje största stad Neapel.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning