Rädsla för att Putin och Trump gör upp om intressesfärer

Vladimir Putin och Donald Trump är på god fot med varandra, bedömer general Gustav Hägglund, tidigare kommendör för försvarsmakten. Bild: Mandel Ngan

Den blivande presidenten Donald Trumps kommande utrikespolitik är ett stort frågetecken. En farhåga är att Donald Trump och hans ryska kollega Vladimir Putin sinsemellan ritar upp nya gränser för intressesfärer i Europa.

Frågetecknen hopar sig efter det amerikanska presidentvalet. Ett särskilt orosmoln är vilka säkerhetspolitiska förändringar som är att vänta i Europa. Många politiker och experter varnar för att den nyvalda amerikanska presidenten Donald Trump och den ryska presidenten Vladimir Putin, ska finna varandra och komma överens om inflytandesfärer över huvudet på mindre länder. Farhågorna kommer sig av att Trump under valrörelsen flera gånger uttryckte sig beundrande om Putin och samtidigt lät förstå att USA inte nödvändigtvis kommer att backa upp försvarspakten Nato om han blir president.

"Vad jag inte önskar är återgång till att världen delas in i intressesfärer. Det redskapet får inte ingå i verktygslådan", varnade utrikesminister Timo Soini (Sannf) i Yle efter att det amerikanska presidentvalsresultatet stod klart förra veckan.

Diskussionen om att Trump och Putin skulle sluta uppgörelser som drabbar mindre länder förs också av andra. Stefan Meister, Rysslandsexpert i Tyska sällskapet för utrikespolitik, misstänker i Financial Times att Trump kan försöka reparera relationen till Ryssland genom eftergifter i Ukraina. "Han är affärsman och begriper resonemang som går ut på "det där är ditt och det här är mitt", säger Meister och menar att det är fullt möjligt att Trump kan komma att gå med på att tidigare Sovjetländer som varken hör till Nato eller EU skulle utgöra en del av Ryssland.

Bild: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

En som protesterar mot att stormakterna börjar göra upp om intressesfärer är utrikesutskottets ordförande och Centerns presidentkandidat, Matti Vanhanen. I en nätkolumn publicerad av MTV3 skriver Vanhanen att han inte önskar någon ny Jaltakonferens, det vill säga det möte i slutet av andra världskriget där USA, Storbritannien och Sovjetunionen gjorde upp om Europas framtid. Jaltakonferensen kom att bli ett diplomatiskt nederlag för västmakterna eftersom den ledde till att de östeuropeiska länderna hamnade i den sovjetiska intressesfären. "Ukrainakrisen behöver få en lösning, men under inga omständigheter så att lösningen rättfärdigar nya intressesfärer. En önskan om att USA:s och Rysslands ledning ska mötas, får inte betyda att större (länder) ges rätt att bestämma om mindre i frågor som angår oss", skriver Vanhanen.

Men alla är inte lika kritiska mot att den geopolitiska kartan revideras, snarare tvärtom: Tidigare utrikesministern och Europaparlamentarikern Paavo Väyrynen skriver i sin blogg att väst har utvidgat sitt revir till områden som är livsviktiga för Ryssland, men av ringa betydelse för dem själva. Väyrynen ondgör sig över att alla forna sovjetrepubliker bortsett från Ryssland, numera omfattas av EU:s intressesfär. Men efter det amerikanska presidentvalet finns det enligt Väyrynen en möjlig utväg. Som lösning kastar han fram en "Big Deal", en uppgörelse mellan USA, EU och Ryssland.

I liknande banor tänker tidigare kommendören för försvarsmakten, general Gustav Hägglund, som i en intervju för Etelä-Saimaa säger att Trump är på god fot med Vladimir Putin. "Om relationerna förbättras är det möjligt att få till stånd en lösning om Ukraina. Den kunde gå ut på att dela landet", säger Hägglund och föreslår att ryssarna skulle bo i den ena delen och ukrainarna i den andra.

I Ryssland har man med intresse noterat de nya vindarna. Bara ett par dagar efter presidentvalet i USA föreslog Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov att Trump kunde börja med att bygga upp relationen till Ryssland genom att se till att Nato drar bort sina trupper på gränsen mot Ryssland.

Maria Gestrin-Hagner Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning