Räddningsfartygets kapten åtalas, Finland sägs ta emot migranter

Den italienska kustbevakningen patrullerar nära räddningsfartyget Sea Watch 3, utanför den syditalienska ön Lampedusa. 40 migranter på fartyget tillåts inte gå i land i Italien. Bild: Matteo Guidelli/Lehtikuva

En åklagare på Sicilien väcker åtal mot Carola Rackete, kaptenen för det räddningsfartyg som i två veckors tid nekats gå i land i Italien.

Den 31-åriga tyskan har blivit symbol för motståndet mot den italienska politiken att stänga landets hamnar för migranter och mot inrikesminister Matteo Salvini.

Fartyget Sea Watch 3 är registrerat i Nederländerna och används av en tysk hjälporganisation. Den 12 juni undsattes 53 migranter utanför Libyens kust. Hittills har tretton sjuka och sårbara personer fått gå iland, men övriga 40 migranter är kvar på båten under pågående värmebölja.

Salvini har sagt att migranterna endast kommer att släppas i land om de omedelbart reser vidare till Nederländerna eller Tyskland.

Under fredagen sade Italiens utrikesminister Enzo Moavero Milanesi att Finland, Frankrike, Tyskland, Luxemburg och Portugal har accepterat att ta emot migranterna. Det är ännu oklart om och i så fall när de får lämna fartyget.

Statsrådets kansli skriver på sin webbplats att EU-ministerutskottet gett grönt ljus för att ta emot åtta av de fyrtio flyktingarna på fartyget Sea Watch 3.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning