Radioprogrammen har blivit talkshower

Ofoget med att avbryta talprogrammen med musik gör lyssnaren förvirrad och medför att man stänger av eller byter kanal.

Först vill jag tacka Gunilla Malm för den utmärka insändaren (HBL Debatt 26.3). Hon tar upp problemen i Yle Vegas radioprogram som jag tror att alla lyssnare håller med om, men det finns ytterligare några saker som jag vill nämna.

Språket i väderleksrapporterna uppläses ofta på dålig svenska: Till exempel: "I morgon är det storm på Bottniska viken." Redan i folkskolan fick jag lära mig att det heter: i går var det, i dag är det och i morgon blir det storm. Det går naturligtvis bra att skylla på att någon annan har skrivit texten, men som radiojournalist borde det väl vara naturligt att korrigera eventuella språkfel i manus.

Ofoget med att avbryta talprogrammen med musik, eller att börja ett nytt program med musik, utan att nämna vilket program som kommer efter musiken, gör lyssnaren förvirrad och medför att man stänger av eller byter kanal. Genom att avbryta talprogrammet med musik förvandlas det till en "talkshow" utan sammanhang, där musiken oftast inte har någon anknytning till talprogrammet över huvud taget. Jag tror inte en enda av lyssnarna gillar detta oskick, som kan jämföras med när oförmågan att skapa text ersätts med överdrivet stora bilder i dagstidningarna.

Uttrycket public service betyder ungefär "i allmänhetens tjänst", och i radiosammanhang betyder public service att sändningen skall ha hög kvalitet, vara oberoende och någotsånär anpassad till lyssnarnas åldersstruktur. Av den finlandssvenska public service-radion har vi därför rätt att vänta oss hög kvalitet, och visst kan Yle Vega göra utmärkta talprogram, men som tyvärr nästan alltid förstörs av musikavbrott.

Jens Harberg Mariehamn

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning