Radiopraten du inte ska missa i sommar

Bild: HBL arkiv/Tallqvist

I dag på midsommardagen inleds radions sommarpratsäsong med operasångaren Rickard Söderberg som pratar i Sveriges Radio. På måndag drar Yle Vegas sommarprat i gång med artisten Arja Saijonmaa. Här är de intressantaste namnen i årets sommarprogramskörd.

Lördagen den 1 juli i Sveriges Radios P1

Musikern Per Gessle, som uppträder på Popkalaset i Borgå den 26 augusti, hör till de kändaste namnen på Sveriges Radios lista. Han utlovar prat om magiska gitarrljud, popmelodier, en del Roxette-äventyr och lite Gyllene Tider.

Söndagen den 2 juli i Sveriges Radios P1

Skådespelaren Harriet Andersson är en filmikon som arbetat med Ingmar Bergman. "Jag ska försöka att inte gnälla och inte svära för mycket. Det kan bli svårt", har hon sagt om sitt sommarprat.

Måndagen den 3 juli i Sveriges Radios P1

I trettio år ledde pastor Ulf Ekman den kontroversiella frikyrkoförsamlingen Livets ord. 2014 lämnade han församlingen och konverterade till katolicismen, något som han kommer att berätta om i sitt sommarprogram.

Tisdagen den 11 juli i Yle Vega

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef med rötterna i Närpes, har tillfrågats tidigare och i år tackade han ja. I sitt sommarprat kommer han att tala om hur hans resa till den tunga posten gått till.

Torsdagen den 20 juli i Yle Vega

Den finsknigerianska bloggaren Minna Salami är uppvuxen i Tammerfors och har lärt sig svenska i Malmö. Hon driver bloggen MsAfropolitan och skriver även för The Guardian. Hon är mer känd utomlands än här och kommer att tala om sin erfarenhet av att vara svart kvinna.

Onsdagen den 26 juli i Yle Vega

Till de mer uppseendeväckande namnen i Yle Vega hör rockstjärnan Andy McCoy, ett prat som säkert kommer att bli ett av sommarens mest lyssnade. Vi hoppas på underhållande anekdoter från den färgstarka karriären.

Måndagen den 31 jul i Yle Vega

Ruben Stiller är en av de Yle-journalister som förknippas med vinterns Ylegate, då han tilldelades en skriftlig varning för att han "bröt mot den linje som den journalistiska ledningen har slagit fast". Senare meddelade han att han slutar som programledare för aktualitetsunderhållningen Pressiklubi. Om Ylegate kommer han att prata, men även om judiskhet och finlandssvenskhet som är sammankopplade för honom.

Onsdagen den 6 augusti i Sveriges Radios P1

President Tarja Halonen, som tidigare sommarpratat i Yle Vega, tar nu steget över viken och pratar i Sveriges Radio. Hon uppger att hennes program kommer att handla om oss nordbor i vår gemensamma värld. Spelar eventuellt Lordi.

Fredagen den 11 augusti i Yle Vega

Den pensionerade teaterproducenten Isa Stenberg var rikssvenska Riksteaterns chefsproducent 1999 då Lars Noréns repeterade in sin pjäs 7:3 med tre kriminella från Tidaholmsanstalten. En av de medverkande rymde och deltog i de så kallade Malexandermorden på två poliser. Något om detta hoppas vi få höra i Stenbergs sommarprat.

Onsdagen den 20 augusti i Sveriges Radios P1

Den folkkära skådespelaren Stina Ekblad, bördig från Solf i Österbotten, får äran att avrunda årets svenska omgång sommarprogram. Kommer att prata om musik och poesi.

Dessutom sommarpratar följande författare:

29.6 Saska Saarikoski, Yle Vega

30.6 Ann-Helén Laestadius, Sveriges Radio

5.7 Malin Persson Giolito, Sveriges Radio

8.7 Linda Boström Knausgård, Sveriges Radio

10.7 Eva-Stina Byggmästar, Yle Vega

13.7 Staffan Bruun, Yle Vega

14.7 Johannes Anyuru, Sveriges Radio

18.7 Malin Kivelä, Yle Vega

20.7 Moa Herngren, Sveriges Radio

30.7 Fredrik Backman, Sveriges Radio

1.8. Merete Mazzarella, Yle Vega

15.8 Johannes Ekholm, Yle Vega

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning