Radiokändis förlorade värdefull häst på Symphony

Jaajo Linnonmaa är en populär programledare på radiokanalen Radio Suomipop. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Sjögången var hård då två travhästar omkom ombord på Silja Symphony som var på väg mot Stockholm i torsdags. Den ena hästen ägs av ett travstall där programledaren Jaajo Linnonmaa är delägare.

Hästarna var på väg till en finsk tränare i Göteborg. Hästarna ska ha dött av syrebrist efter att en dörr i hästtransporten slagit igen. Dörren borde ha varit öppen för att hästarna ska få luft.

Den ena hästen, Pine Crown Girl, har nått vissa framgångar i travtävlingar och enligt Suomen Ravitalli är hästen värd omkring 200 000 euro. Enligt Iltalehti hör hästen till ett travstall där den populära programledaren Jaajo Linnonmaa är en av tre delägare.

Såg inte till hästarna

I dag kontrade Tallink Siljas kommunikationsdirektör Marika Nöjd med att hästtransportbilens förare inte bad om tillstånd av besättningen att få gå ner på bildäck för att kontrollera hur hästarna mår under resan.

Det är förbjudet att gå till bildäcket utan besättningens tillstånd.

– Man får kontrollera hur hästarna mår hur många gånger man vill, men man måste be om lov vid informationsdisken. Enligt våra uppgifter har föraren av någon anledning inte skött om hästarna under transporten.

Nöjd säger att fartygets besättning inte ansvarar för hästars eller andra djurs välfärd under transporten.

– Besättningen kontrollerar dem inte och får under inga omständigheter ge ens vatten till hästarna eftersom det är föraren som ansvarar för detta.

Nöjd säger att föraren på torsdagsmorgonen hade informerat rederiet om att hästarna var i dåligt skick.

– Vi har ingen person som kan utvärdera hur hästarna mår så vi hjälpte föraren att hitta en lokal veterinär. Enligt våra uppgifter körde han till en veterinär i Uppsala, säger Nöjd.

Nöjd vet inte om föraren eller hästarnas ägare har kontaktat rederiet. Hon tar inte ställning till om rederiet har något ansvar i denna fråga.

Nöjd säger att det alltid är föraren i bilar som transporterar djur som bär det fulla ansvaret för skötseln och om de ger sig ut på havet i stormigt väder. Rederiet har ingen vindgräns för när djurtransporter begränsas.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning