Radioaktiv behållare upptäcktes på återvinningsstation

Källan till radioaktiv strålning ligger inne i behållaren som är ungefär lika stor som en tjugoliters hink. Bild: Strålsäkerhetscentralen

Strålsäkerhetscentralen har omhändertagit behållaren och kommer att spåra dess ursprung.

Personalen på företaget Konepeikkos återvinningsstation i Imatra upptäckte en radioaktiv behållare i en last med metallskräp fredagen den 20 mars, meddelar Strålsäkerhetscentralen. Enligt företagets egna strålningsmätningar utgjorde behållaren ingen omedelbar fara.

Strålsäkerhetscentralens personal besökte återvinningsstationen en vecka senare och tog hand om behållaren. Behållaren är en del av ett mätinstrument som används inom industrin och innehåller den radioaktiva isotopen cesium 137. Trots att behållaren var tillbucklad hade det radioaktiva ämnet inte läckt ut.

Strålsäkerhetscentralen ska undersöka behållaren i sina lokaler i Helsingfors. Dylika behållare kräver myndighetstillstånd, vilket innebär att behållaren har ett serienummer som gör den lätt att spåra i tillståndsregistret.

Serienumret finns på insidan av behållaren. På grund av coronavirusepidemin jobbar Strålsäkerhetscentralens personal på distans, vilket innebär att behållaren tills vidare inte har öppnats.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning