Radio och tv i Sverige fälls för metoo-rapportering

Den före detta TV4-profilen Martin Timell får rätt mot flera medier. Arkivbild. Bild: TT/JONAS EKSTRÖMER

Svenska SVT, TV4 och Sveriges Radio fälls i Granskningsnämnden för att de publicerat den före detta "Äntligen Hemma"-programledaren Martin Timells namn i samband med rapportering kring metoo.

Nämnden skriver i alla tre besluten att Timell inte har "en framskjuten eller särskilt ansvarskrävande position i samhället", och att det då mot bakgrund av allvaret i anklagelserna inte finns ett "oavvisligt allmänintresse".

Fällningarna gäller inslag i Ekot i SR, TV4-nyheterna och i SVT:s Rapport och Aktuellt. Ekots ansvarige utgivare ser allvarligt på fällningen, men säger också att det rör sig om svåra bedömningar.

– Något som är överraskande är att Granskningsnämnden skriver i sitt beslut att den här personen inte har en framskjuten position i samhället och det var precis vad vi hade bedömt att han hade, säger Olle Zachrison till Ekot.

"Talar för sig själv"

I samband med höstens metoo-rörelse riktades anklagelser mot den förre TV4-profilen om övergrepp och sexuella trakasserier. Han åtalades för våldtäkt, men friades av tingsrätten i juni.

"Jag har ingen samhällsbärande funktion utan är bara en tv-snickare. Det har inneburit oerhört lidande för mig och min familj att ha blivit uthängd på detta vis", skrev Timell i anmälan.

Timell vill inte kommentera det faktum att han fått rätt mot mediebolagen.

– Jag tycker att fällningen och motiveringen talar för sig själv – och det räcker så, säger han till branschtidningen Resumé.

Tidningar fällda

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, skriver också att det rör sig om svåra beslut. Hon understryker även att Granskningsnämnden inte fällt SVT för innehållet i publiceringarna utan att beslutet gällde om det var försvarligt att publicera namn och bild.

Tidigare har Pressens opinionsnämnd fällt en rad tidningar, som skrivit om Timell. Totalt fem artiklar — i Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Hänt i Veckan — fälldes för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning