Rådig 14-åring i fokus för räddningen – fotbollstränaren får också beröm

Adul Sam-On, 14, fungerade som tolk mellan de instängda pojkarna i grottan i Thailand och dykarna. Nu hyllas den statslösa flyktingen från Myanmar som en av flera hjältar som bidrog till den lyckade räddningen, trots svåra odds.

Vänsterbacken i pojklaget "Vildsvinen", från det nordliga distriktet Mae Sai som gränsar till Myanmar (Burma), flydde som sexåring över gränsen där hans föräldrar lämnade honom vid en baptistkyrka i hopp om utbildning och ett bättre liv, rapporterar BBC.

Åtta år senare bidrog han till att de tolv pojkarna och deras tränare kunde få rätt hjälp och stöd i Tham Luang-grottan, där de suttit instängda i nio dagar innan de hittades.

"Har en gnista"

Adul Sam-On – som tillhör den etniska minoritetsgruppen Wa – talar engelska, thailändska, burmesiska, mandarin och wa, och var den enda som kunde kommunicera med de brittiska dykare som först hittade pojkarna. Artigt och sakligt informerade han dem om den instängda gruppens största behov – mat och klarhet om hur länge räddningen skulle dröja.

– Statslösa barn har en gnista som gör att de vill överträffa sig själva. Adul är en av de bästa, säger Punnawit Thepsurin, rektor för pojkens skola, till The New York Times.

Lärde ut meditation

Också pojkarnas fotbollstränare, 25-åriga Ekapol Chantawong, får beröm för att ha hållit ihop gruppen och dess humör uppe under den påfrestande tiden i den mörka grottan. Tränaren, som levt flera år som buddistmunk, har lärt sig hushålla med kroppens energiresurser genom meditation och lärde ut sina kunskaper till pojkarna under tiden i grottan, enligt lokala medier.

I ett brev till föräldrarna bad han om ursäkt för att ha tagit pojkarna till grottan och skrev: "Jag lovar att ta hand om barnen så bra jag kan".

"Älskade att hjälpa"

Trots den svåra räddningsoperationen krävdes endast ett liv – 38-åriga före detta marindykaren Saman Gunans. Han deltog som frivillig i räddningsoperationen med att leverera syretuber, när han förlorade medvetandet och avled trots upplivningsförsök.

– Han har hyllats som en hjälte på grund av den person han var. Han älskade att hjälpa andra och få saker uträttade, berättar hans änka för BBC.

Akut situation

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP ska pojkarna ha sövts eller fått lugnande medel när de fördes ut ur grottan. Vittnen ur räddningsgruppen som sett pojkarna föras ut har beskrivit att några av dem sov och att andra var halvvakna när de nådde friheten.

Förklaringen till att pojkarna ska ha sövts ska vara att situationen var akut och att pojkarna varken kunde simma eller hade dykvana. Varje enskild pojke fördes ut ur grottsystemet av två dykare.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02