Räddningsverket varnar för tung snö

I landets södra och mellersta delar har det snöat mellan 10-20 centimeter under tisdagen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Snön som föll under tisdagen är tung och blöt och därför en hälsofara. Därför ska personer som rör sig utomhus vara försiktiga.

Upplega, vilket är den tekniska termen för snö som har samlats på grenarna, utgör en fara för allmänheten, varnar Västra Nylands räddningsverk.

Tisdagens snöfall är tungt och blött och kan knäcka träd och grenar, som kan förorsaka personskador eller hindra sikten i trafiken.

Räddningsverket uppmanar därför allmänheten till extra försiktighet när man rör sig utomhus och i trafiken.

Vid sydkusten har nederbörden skiftat om till snöblandat regn under tisdagskvällen. Enligt meteorologiska institutet rör sig snöovädret mot nordost, vilket betyder dåligt väglag i norr på onsdag.

Försenade tåg och flyg

Det ymniga snöfallet har förorsakat förseningar i flygtrafiken. Både Åbo och Helsingfors-Vanda flygplats var tvungna att stänga landningsbanor på grund av snö och hård vind.

Även tågtrafiken har påverkats. På kustbanan mellan Karis och Kyrkslätt stannade trafiken 13-tiden på tisdagen på grund av att snön hade lyckats fälla ett träd på banan. Fyratiden körde tågtrafiken i gång igen.

En liknande incident hände i Esbo, där ett träd föll på järnvägens elkonstruktioner i Grankulla. Det ledde till inhiberade tåg och förseningar.

Enligt VR:s mätare anlände endast 38 procent av fjärrtågen och 69 procent av pendeltågen i tid under eftermiddagen, vilket är klart under medeltalet.

Trafikolyckor i Nyland

I Ekenäs slirade en långtradare av den riksväg 25 vid halv tolvtiden på tisdagen. Ingen skadades, men långtradarens bränsletankar gick sönder. Vägen var oplogad då olyckan skedde.

Tidigare under dagen skedde en bilolycka i Rimito där tre bilar och fyra personer var inblandade. En av dem skadades allvarligt.

I Borgå fastnade en buss vid vägrenen på grund av halkan. De flesta passagerare var skolelever på väg hem, som fick skjuts av föräldrar eller av Borgå trafiks ersättande buss.

Över 30 000 hem utan el

Snön har också förorsakat elavbrott på många håll i landet. Enligt Yle var över 31 000 hushåll utan el strax före klockan sju på tisdagskvällen. Sjutiden hade Lovisa över 10 000 hem utan el, Esbo knappt 9 000 och Borgå drygt 6 000, men även tusentals hushåll i Sibbo och Kyrkslätt är drabbade.

Elavbrotten förekommer främst längs kusten från Lovisa västerut, i Egentliga Finland och vid östgränsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning