Räddningsverket säger nej till hangaren

Beslut. Helsingfors stad har bråttom med att få ut flygplanen från hangaren som inte lämpar sig för annat än att förvara och serva flygplan. Bild: Leif Weckström

Lämpar sig inte för stora publiktillställningar. Det säger räddningsverket som granskade flyghangaren i Malm redan hösten 2016.

Räddningsverkets utlåtande är ett år gammalt, men blir offentligt först nu. Enligt föreningen som kämpar för fortsatt flygverksamhet i Malm har staden hela tiden sagt att flygplanen ska ut ur hangaren därför att hangaren behövs för stora publiktillställningar. Bråttom har det också varit. Hyreskontrakten med flygarna sades upp i slutet av augusti trots att bostadsbyggandet i området börjar tidigast 2019.

Det är brister i in- och utgångar och farliga elinstallationer som sätter stopp för stadens planer, enligt räddningsverket. Dessutom är golvet i hangaren så ojämnt att folk riskerar att snubbla och slå sig. Problemen skulle kanske gå att åtgärda om inte den kulturhistoriskt värdefulla hangaren skulle omfattas av ett åtgärdsförbud.

Räddningsverkets utlåtande hade inte fogats till beslutshandlingarna när tjänstemännen i somras beslöt att inte förlänga hyreskontrakten för hangaren. Utlåtandet saknades även för två veckor sedan när stadsmiljönämnden avslog två besvär med motiveringen att hangaren behövs för stora publikevenemang som staden är med och arrangerar.

Förutom en teveinspelning har inga tillställningar, exempelvis konserter eller mässor, bokats till flyghangaren.

När HBL ringde tjänstemännen i stadshuset för fyra veckor sedan var det ingen som kunde säga i vilket skede räddningsverkets granskning och utlåtande är. Men granskningen var ju redan gjord och utlåtandet hade skrivits – på hösten föregående år.

Räddningsverkets utlåtande från 2016 blev offentligt när Sampsa Jyrkynen för några dagar sedan fick svar på sin informationsbegäran till staden.

– Jag är bara en stadsbo som är intresserad av beslutsprocessen, säger han.

Vad är det som pågår?

HBL skrev om hangartvisten i april. Vid stadshuset är det Sirpa Kallio som ansvarar för flygplatsområdets utveckling. Hon sade att det har varit problem med den interna informationsgången på Malm och att det också finns de som sprider alternativ information om vad som avtalats. Kanske informationsfnurrorna sedan också är i stadens förvaltning.

– Vad ska man säga? Har räddningsverkets utlåtande avsiktligt lämnats bort? undrar Kauko Koskinen (Saml) som i april gjorde en motion om att staden förlänger hyreskontrakten med flygarna som behöver hangaren.

Kauko Koskinen fick veta om räddningsverkets utlåtande på tisdagen. Fastighetsnämnden, som inte heller sett räddningsverkets utlåtande, har redan hunnit ge avslag. Stadsfullmäktige torde diskutera Koskinens motion i november.

Också stödföreningen Malmin lentoaseman ystäväts ordförande Timo Hyvönen undrar vad det är som pågår vid staden.

– Det är en nyhet för mig att det finns ett utlåtande som staden har, och som inte har fogats till beslutshandlingarna.

Hyvönen vill att saken utreds, men önskar också att alla parter lugnar sig.

– En flyghangar är avsedd för förvaring av flygplan. Det förnuftigaste är att verksamheten får fortsätta.

Biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (Grön) är också ordförande i stadsmiljönämnden. När HBL når henne för en kommentar säger Sinnemäki att hon inte har läst utlåtandet.

– Jag känner nog till det och det är förstås viktigt.

Att dokumentet dyker upp först i samband med en informationsbegäran förklarar Sinnemäki med stadens vilja att driva på utvecklingen i Malm. Enligt stadsfullmäktige behövs området för bostäder. Riksdagen förväntas snart ta ställning till ett medborgarinitiativ för bevarandet av flygplatsen.

Föreningen Malmin lentokenttäyhdistys har ett hyresavtal med Helsingfors stad för markområdet åren 2017–2019.

Avtalet omfattar inte den stora hangarbyggnaden.

Helsingfors stad sade upp hangarens hyreskontrakt den sista augusti 2017. Enligt staden behövs hangaren för konserter och andra stora publiktillställningar.

Enligt staden kan flygplanen stå utomhus.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning