Räddningsverket lämnar höghuset som brann i Björneborg – de evakuerade måste ännu hålla sig borta

De som evakuerades från höghuset på grund av eldsvådan förra veckan har ännu inte fått återvända till sina lägenheter. Bild: Tomi Glad/Lehtikuva

Räddningsverksamheten i höghuset som eldhärjades i Björneborg är avslutad. Nu är höghuset i husbolagets händer.

För en vecka sedan började ett höghus brinna i centrala Björneborg. Branden spred sig snabbt och orsakade stora skador i vindsvåningen. I huset bor cirka 250 personer, men ingen skadades allvarligt.

På onsdagen meddelade räddningsverket att räddningsverksamheten är avslutad. Det innebär att husbolaget från och med onsdag ansvarar för efterröjningen. Enligt räddningsverket har husbolaget inte gett tillåtelse till någon att återvända till sina lägenheter.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland meddelade på onsdag att också de avlägsnar sig från höghuset. På tisdagen startades en teknisk brandutredning och nu har polisen tagit alla prover från platsen där branden antas ha börjat.

Vittnen har rapporterat att det hördes kraftiga smällar när branden började. Polisen ber om tips av allmänheten. Polisen är speciellt intresserad av om någon hört eller sett någonting mellan 17:25 och 17:35 då branden startade. Polisen efterlyser framför allt videoinspelningar.

På onsdagen överlät räddningsverket huset till husbolaget. Bild: Tomi Glad/Lehtikuva

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46