Räddningen av den försvunna dykaren i Ylöjärvi väntas pågå i timmar

Räddningsverket fick meddelande om den försvunna dykaren klockan 15.19 på eftermiddagen och påbörjade då sökandet efter mannen. Bildsättningsbild. Bild: Mostphotos

Den försvunna dykaren är hittad, men befinner sig ännu under vattnet.

På torsdagseftermiddagen försvann en dykare i Haveri gruva i Ylöjärvi i samband med en dykövning. Fyra hobbydykare hade gett sig ut för att dyka i par.

En av dykarna, en man med god erfarenhet av dykning, tappade bort sitt par nere i gruvan.

Räddningsverket fick meddelande om den försvunna dykaren klockan 15.19 på eftermiddagen och påbörjade då sökandet efter mannen. Ännu omkring klockan 20 på kvällen befann sig mannen inte ovanför vattenytan.

– Han är hittad men eftersom han befunnit sig så djupt ner måste han nu ta sig upp långsamt. Vi beräknar att det kommer ta åtminstone tre timmar att få upp honom, säger jourhavande brandmästare Tommi Lönnqvist.

Lönnqvist berättar att mannen försätts med en dykarklocka, en värmeväst och extra syre. Dykarklockan meddelar hur fort han kan ta sig upp till vattenytan utan att riskera sin hälsa.

– Han har befunnit sig på över 80 meters djup och att ta sig upp för fort skulle riskera att han drabbas av dykarsjuka, säger Lönnqvist.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning