Rädda människoliv vid gränsen mellan Belarus och Polen

Finlands svenska unga socialdemokrater (FSUD) stöder migranters rätt att söka asyl och uppmanar alla berörda stater samt EU att ta ansvar för välbefinnandet hos de människor som är fast vid gränsen mellan Belarus och Polen.

I nuläget finns det mellan 3 000 och 4 000 människor i gränsområdet mellan Belarus och Polen. Bägge ländernas motvillighet att låta dem söka hjälp på vardera sidan av gränsen har tvingat vuxna och barn, många av dem offer för människosmuggling, att uthärda köld, hunger, törst och total osäkerhet i flera månader. Sedan i somras har elva migranter hittats döda i samband med krisen. Det är högst sannolikt att den snabbt närmande vintern kommer att medföra ännu mer lidande och död.

Många politiker och medier har valt att beskriva människor i fråga med förnedrande ord som "olagliga" och "ström av migranter". I stället för att underlätta dessa människors desperata situation har alla parter ägnat sig åt ömsesidiga anklagelser. I stället för att göra allt i sin makt att värna om migranters rättigheter och säkerhet har Polen skickat tusentals soldater till gränsen, medan båda sidorna har utsatt dem som försöker ta sig ut ur detta ingenmansland för våld och förtryck.

Här hemma försöker oppositionen plocka politiska poäng i samband med den pågående humanitära krisen genom att kräva en lagförändring som gör det möjligt att stoppa migranter vid gränsen. Detta populistiska utspel kombinerat med Kai Mykkänens (Saml) förslag på att bygga stängsel längs med östra gränsen är inget mer än att flörta med ytterhögern.

Vi inom FSUD är däremot fast övertygade om att ingen är olaglig och att asylrätten alltid ska respekteras. I praktiken faller det i denna stund på polska människorättsaktivister att sörja för migranters behov, men det är EU-länder och Belarus som måste agera snabbt för att undvika ytterligare trauma och förlorade människoliv. Dessa människor ska omedelbart släppas in för att kunna ansöka om uppehållstillstånd – utan att frysa, svälta eller slås ihjäl.

Jonatan Wikström, ordförande, Arseniy Lobanovskiy, vice ordförande, Finlands svenska unga socialdemokrater

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning