Racinglegendaren Stirling Moss död

Stirling Moss, här på Silverstone 2009, är död. Arkivbild. Bild: Luca Bruno/TT-AP

Brittiska motorsportlegendaren Stirling Moss är död. Han somnade in i hemmet efter en lång tids sjukdom, 90 år gammal.

Moss, sedd som en av de största formel 1-förarna genom tiderna trots att han aldrig vann mästerskapet, vårdades sedan länge i hemmet i Londonstadsdelen Mayfair av frun Susie Moss. Hon fanns också vid hans sida när han somnade in.

– Han dog som han levde, vacker, säger hon till Daily Mail.

Stirling Moss hade varit sjuk sedan han ådrog sig en bröstinfektion under en semester i Singapore i december 2016.

I januari 2018 drog han sig undan från offentligheten för att vila och tillbringa mer tid med sin familj. Det finns inga indikationer på att hans bortgång hade med coronaviruset att göra.

– Han orkade inte mer på slutet. Han bara stängde sina vackra ögon och sedan var det över, säger Susie Moss.

En av de stora

Stirling Moss tävlade i formel 1 under 50- och början av 60-talet och blev vice världsmästare fyra gånger. Han vann 16 av de 66 F1-lopp han deltog i mellan 1951 och 1961, och anses av många vara den bästa föraren som aldrig vann världsmästerskapet.

Stirling Moss firar att han vinner Monacos GP 1961. Trots sina framgångar vann han aldrig världsmästerskapet. Arkivbild Bild: TT-AP

Under en tid då det var vanligt för förare att tävla i olika motorsportklasser vann britten 212 av de totalt 529 tävlingarna av alla möjliga sorter han deltog i under sin 14 år långa karriär, som började 1948. Bland annat deltog Moss även i det klassiska 24-timmarsloppet Le Mans, i Frankrike.

Tävlade som 81-åring

Stirling Moss tvingades avsluta karriären 1962 efter en otäck krasch. Efter olyckan låg han i koma i en månad och efteråt var han delvis förlamad i ytterligare sex månader.

Han fortsatte dock att tävla i historiska bilar och evenemang fram tills han var 81 år.

År 2000 adlades han för sina prestationer inom motorsporten.

Han efterlämnar sig sin fru och två barn.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning