Rabiat utskällning på prisgala

Kompositören bakom Sagan om Sampo, Joose Tammelin, skämde ut sig på den första Ainogalan och fick till slut föras bort från scenen. Till höger konferencieren Sauli Tiilikainen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Varför var huvudpristagaren på Ainogalan så arg?

Ainogalan på Alexandersteatern – som nu organiserades för första gången av Opera Box – gav en genomgång av det gångna operaåret 2017, som visade sig vara förbluffande händelserikt. Först gick allting helt enligt noter med presentation av de tio priser som delades ut till personer som utmärkt sig inom operavärlden i fjol och föreställningar som är värda speciell uppmärksamhet.

Vissa pristagare var själva på plats för att motta sina pris och några artister var bortresta men hade sänt videohälsningar till galan. Prisen var tio till antalet och omfattade kategorier av vilka vissa stod varandra ganska nära: årets uruppförande (Fagerlunds Höstsonaten), årets barnopera (Dumma Kungen av Monica Vikström-Jokela och Cecilia Damström) och årets opera år 2017 (Sagan om Sampo av Joose Tammelin). Satu Sammosta kunde egentligen också kallas för musikal. Den skapades i Jalasjärvi, har sedan dess med framgång turnerat i Österbotten och ges även i Musikhuset i Helsingfors 24.2.

Prisutdelningen varvades med några roliga operascener, inte minst Figaros aria ur den åländska kurortsoperan Figaro 2017. Men tyvärr gick inte hela ceremonin utan en verkligen pinsam incident. Då turen kom till Satu Sammosta fick man först kalla på kompositören Joose Tammelin från foajén. Så inledde han sitt tacktal med en hyllning till de föreställningar som görs utanför huvudstaden och i andra delar av landet. För det hade han publikens fulla sympati.

Men sedan eldade Joose Tammelin upp sig till ett verkligt brandtal, där han började skälla på Rundradions ledning, Nationaloperans chef och folk i allmänhet i huvudstadsregionen. Plötsligt blev det helt enkelt för mycket. Ainogalan och priset till just honom var ju ett gott exempel på att evenemanget också premierade konstnärliga prestationer på annan ort.

Röster i publiken började uppmana honom att lämna scenen. Konferencieren Sauli Tiilikainen gjorde ett elegant försök att avsluta Tammelins långa, aggressiva monolog. Strax därefter tog denne kraftigt tag i Tiilikainens rock och började riva. I mikrofonerna hördes Tammelins "mig stoppar man inte" och Tiilikainens bön om att undvika våld. Till slut behövdes flera personer för att få slut på det genanta bråket på öppen scen.

Men showen gick vidare och konferenciererna fortsatte tappert utdelningen. Galan hade inletts med en mycket tvåspråkig scen ur Ilkka Kuusistos opera Aino. Lyckligtvis slutade showen på charmigaste sätt med ett underbart tacktal av kompositören Ilkka Kuusisto som fick pris för sitt livsverk.

Jan Granberg

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning