HRT:s rabattbiljetter blev en succé – även om vissa debiterades fel

Intresset för att köpa en periodbiljett i den mobila applikationen har varit stort. Bild: HRT/Lauri Eriksson

HRT:s kampanj med rabatterad 30-dagarsbiljett i mobila applikationen har varit en succé som också kantats av problem. En del kunder har debiterats fullt pris när de köpt biljetten i en föråldrad applikation.

Intresset för att köpa Helsingforsregionens Trafiks rabatterade 30-dagarsbiljett i mobiltelefonen har varit stort sedan kampanjen inleddes i tisdags. En rabatt på 50 procent erbjuds för 30-dagarsbiljetter som köps i HRT:s mobila applikation till och med den 15 september. Rabatten erbjuds i samtliga zoner.

– På den första dagen köptes 21 800 periodbiljetter och av dessa var 11 600 sådana som köptes för första gången i den mobila applikationen, säger HRT:s kommunikationsexpert Johannes Laitila.

Helt smärtfri har kampanjen för rabatterade biljetter inte varit. En del kunder har debiterats ett fullt pris för periodbiljetten.

– Det beror på att kunderna köpt en biljett i en föråldrad applikation. Det är fråga om ett tiotal kunder. Vi har ökat på informationen och uppmanat kunder att uppdatera sina applikationer. I äldre versioner av applikationen har man kunnat se det rabatterade priset, men biljetten har sålts till ett fullt pris. Vår kundservice är nu hårt belastad så vi uppmanar alla som köpt en biljett till ett fullt pris att fylla i en blankett på vår sajt för gottgörelse. Vi är sedan i kontakt med varje kund som debiterats för mycket, säger Laitila.

Varför erbjuder ni ett rabatterat pris enbart för biljetter som köps i den mobila applikationen?

– Det var länge osäkert om vi skulle kunna genomföra kampanjen på grund av pandemin. Det var betydligt enklare att genomföra kampanjen i mobilen eftersom vårt resekortssystem inte är anpassat för tillfälliga ändringar. Vi ville genomföra kampanjen för att locka nya kunder och erbjuda möjlighet att köpa biljett i telefonen, säger Laitila.

Ett syfte med biljettkampanjen är också att få tillbaka kunder som övergivit kollektivtrafiken under pandemin. HRT:s ekonomi har tagit mycket stryk i form av uteblivna biljettintäkter.

– Nästa vecka får vi tillförlitliga data över hur många passagerare som åkt kollektivt på HRT:s område. Jag kan inte i det här skedet ge något svar på passagerarmängder den här veckan, säger Laitila.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning