Queer as folk

Psykedeliska språkliga språng, men också en helt egen form och logik. Recensenten läser en av de danska kandidaterna för Nordiska rådets litteraturpris.

POESI

Bjørn Rasmussen

Ming

Gyldendal 2015

Dansken Bjørn Rasmussens Ming är den ena av Danmarks kandidater för Nordiska Rådets litteraturpris. I diktsamlingen möter vi en man på 30 år som skall gifta sig om några månader. Men det här är varken en bok om förälskelsens nytända rus, eller om att bevittna en prinsessbruds oändliga bröllopsförberedelser. Vår man skall nämligen gifta sig med en man. Dessutom har han allvarliga psykiska problem, vilket bland annat gör att han jämnt och ständigt möter sin sedan länge döda far. Det finns ingen orsak att tro att hans mentala tillstånd förbättras särskilt mycket av all hash han röker.

Ut det här växer det fram en diktsamling som visar läsaren vägen genom ett gränspsykotiskt landskap. Verklighet och mardröm fogas samman till något danska recensenter med rätta karakteriserat som ett betydande dokument för förståelsen av mentalt lidande. Bekännelselitteratur har det kallats – men på grund av det liv som dokumenteras blir det här bekännelselitteratur av en helt egenartad, förvrängd och förstärkt art:

På en mandag i januar laver far vafler efter skældud [en utskällning]:

Jeg bedriver hor med mit helbred

jeg forsømmer mine nære

I am a whole lot of white trouble

så føder han en lille grøn gummidinosaur

tidligere piskede han min blege ryg med brændenælder

sæden er gul i sneen

mælk og makeup

månen

jeg er så tyk jeg ku dø

der er julefrokoster langt inn i januar

stegte sild og røgede sild og karryinflammerede fucksild

halsbetændelsen vil ha sit område tilbage nu

jeg stiger ind i en taxa

tæskeskæv [prylhög]

[...]

Dikten inleds med att far steker plättar efter att barnet fått en utskällning. Från den vardagliga skildringen av en far som försöker övervinna spänningen i rummet efter en sådan händelse, virvlar verkligheten snabbt utom kontroll: I en associativ förlängning av barndomen som en tid då han levde föder fadern en leksaksdinosaurie. Av utskällningen följer associationer till piskning som straff. Piskningen leder till vår hjältes sexualitet, sådan den beskrivs annorstädes i boken, och vi får associationsräckan säd-snö-måne, sammanbunden av det vita, men också av en rabulistisk ordlek där orden i den här sekvensen börjar på s eller m.

Vi märker också att månen, fantasins och diktningen symbol fram om andra, dyker upp här. Innan dikten igen faller tillbaka i vardagen. Det är januari, man går på typiska danska julluncher. Så knyts det hela igen tillbaka till diktens inledning, där det handlade om att laga mat, samtidigt som dikten öppnar mot nytt förlopp framåt genom att sillen är inflammerad och det strax därefter konstateras att detta är årstiden för halsont.

Som vi ser pågår här en intensiv bearbetning av materialet och språket. De psykedeliska sprången från rad till rad, från sekvens till sekvens, är både hypomant rastlösa och inordnade i en helt egen form och logik. På det viset blir det konst, och konstverk, av detta kaos.

Bild: xx

Man hör ofta lyrik definieras som språk som gör läsaren uppmärksam på sig självt, språk som gör något med språket. I och med att det här är en bok som handlar om att vara bög, samtidigt som här genom språket etableras en helt annorlunda verklighet, kan den gott och väl läsas som ett försök att spränga sig ut ur den traditionella språkverkligheten och etablera en helt ny queer verklighet. I så fall är det inte för första gången i historien som en förtryckt grupp manifesterar sig genom det poetiska språkets ovanlighet, eller genom galenskapen och ruset som verklighetsutvidgande motiv.

Samtidigt lyckas diktsamlingen, liksom mycken annan verkligt stor konst, hålla referenserna till det levda livet så konkreta och individuellt trovärdiga att det är omöjligt att låta bli att läsa den som en personlig bekännelse också.

Känner ni någon som inte är helt A4? Eller önskar ni lära känna en sådan person? I så fall bör ni läsa denna bok.

Hadle Oftedal Andersen

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03