Quaison: "Tror inte att Janne är rasist"

Zlatan Ibrahimovic vässade knivarna rejält – och gick till hårt angrepp mot Janne Andersson. Spelarna i fotbollslandslaget känner dock inte igen sig i kritiken mot förbundskaptenen. – Jag tror inte att Janne är rasist, säger Robin Quaison.

Det är i en lång och uppmärksammad intervju med tidningen Expressen som Zlatan Ibrahimovic riktar skarp kritik mot landslagets förbundskapten Janne Andersson.

Ibrahimovic anser bland annat att han har öppnat dörrar för spelare med invandrarbakgrund, och att Andersson förstört det Zlatan säger sig ha byggt upp, genom sina trupputtagningar. Framförallt pekar Ibrahimovic på Anderssons första uttagning som förbundskapten efter EM 2016. Erkan Zengin var då den enda spelaren med utomnordisk bakgrund – vid sidan av Ibrahimovic själv, som valde att sluta i landslaget – som petades av Andersson.

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, säger Ibrahimovic i intervjun.

Bästa spelarna tas ut

Mittfältaren Sebastian Larsson säger sig ha läst delar av intervjun – och han håller inte med Ibrahimovic. Alls.

– Alla har rätt till sin åsikt, men frågar du spelarna här, nya som gamla, så tror jag att man trivs i den här stämningen och tycker att det är en välkomnande grupp, säger Larsson på tisdagens pressträff inför EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien.

Han fortsätter:

– Jag ser det som en självklarhet att de bästa tillgängliga spelarna tas ut. Det vore väldigt märkligt om man inte tar ut de spelarna som är bäst lämpade att spela för Sverige. Jag är helt övertygad om att Janne gör det, sen har jag inte funderat mer i de banorna.

Larsson lyfter också fram landslagets manifestation under VM 2018, då samtliga ledare och spelare slöt upp bakom Jimmy Durmaz efter att han utsattes för hot och hat på sociala medier.

Litar på förbundskaptenerna

– Det räcker med att titta på det för att se var vi står som grupp. Vi tar kraftigt avstånd från all form av rasism. I VM var det ett konkret fall, vi var tydliga med hur vi ser på det.

Zlatan Ibrahimovic säger även att spelare som Marcus Berg och Andreas Granqvist har fått fler chanser i landslaget än vad andra spelare skulle ha fått. Inte heller det håller Sebastian Larsson med om.

– Säger han så, tycker han så. Och det har han all rätt att göra. Men det enda som är intressant är vad Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen) tycker, för de bestämmer. Men om jag tror att någon får vara kvar på grund av ett namn, eller ickenamn? Nej, det tror jag inte, säger Larsson.

"Jag har invandrarbakgrund"

Anfallaren Robin Quaison är också frågande till Ibrahimovics kritik.

– Vi har spelare med invandrarbakgrund här. Jag tror inte att Janne är rasist och eftersom jag inte tror att Janne är rasist så kan han inte påverkas av det här. Jag har invandrarbakgrund och jag är här, så..., säger Mainzspelaren.

– Men det är hans åsikt, det är vad han tycker och han har rätt att säga vad han tycker och tänker. Det är inget jag går runt och tänker på.

Enligt Quaison påverkas inte spelartruppen av den här stormen.

– Nej, det tror jag inte. Hela EM-kvalet har det varit något. Jag vet att vi inte blir påverkade av det, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning