Qatars PR-avdelning är skyldig Jari Litmanen ett julkort

Jari Litmanens uttalande är guld värt för Qatar. Bild: Philippe Desmazes/Lehtikuva-AFP

Jari Litmanen stod för ett tramp i klaveret då han hyllade den kommande VM-turneringen i Qatar. Ett VM som avgörs på blodbesudlade stadion.

Litmanen gjorde sig under den aktiva karriären känd för att inte säga särskilt mycket i offentligheten. Skyddskåpan var på hela tiden och annat än fotboll ville han inte diskutera. I mer privata sammanhang kunde han vara hur rolig som helst. Men inför kameror, mikrofoner och den skrivande pressen var det för det mesta slentrianmässiga svar som gällde för stenansiktet från Lahtis.

Republikens främste utövare av världens i särklass största sport sade nyligen att VM i Qatar kommer att bli en höjdare på alla sätt. Inte så farligt är kanske första tanken men det är just dylika kommentarer som oljestatens listiga PR-maskineri använder för att rättfärdiga sina metoder och sitt sätt att leva.

99 procent, okej kanske bara 98, av den fotbollsintresserade befolkningen på vår planet har hela tiden tyckt att Qatar inte borde få arrangera VM 2022. Orsakerna är många. Valprocessen tålde inte dagsljus, det finns ingen grenkultur, inte någon idrottskultur heller för den delen, över huvud taget i landet och de mänskliga rättigheterna intresserar den styrande emiren ungefär lika mycket som en renmarknad i Lappland. Lägg till att Qatar är just den sorts nation värd takorganisationen borde undvika och soppan börjar så småningom vara kokt. I en värld där hållbarhet och klimattänk betonas känns Qatar som en varm kamelprutt i ansiktet för de flesta. Att bygga ett koppel arenor som ingen kommer att använda efter VM är en sak. Att kyla ner arenorna på artificiell väg en annan.

Med världens per capita högsta bnp kan landet givetvis göra vad de vill på egen mark men hela VM är en våt handduk i facet på dem som vurmar för en sundare utveckling också inom idrottens värld.

Kollegan Lindqvist var häromdagen inne på hur Qatar köper sig till framgång på den stora idrottsscenen. Har du pengar finns den möjligheten. Att locka till sig idrottare från fattiga länder i Afrika är ingen konst. Och jag förstår dem som hoppar på det tåget i jakten på en drägligare tillvaro i vardagen. Att "qatariserade" idrottare berömmer sitt nya hemland och är noga med att inte yttra ett endast ord som regimen kan uppfatta som stötande är förståeligt. I Qatar finns rätt väg, fel väg och emirens väg. Och det är den sistnämnde det gäller att följa om man vill bli en aktad medborgare.

Den forna mittfältsstjärnan Xavi valde att avsluta den aktiva karriären i Qatar. Multimiljonären ansåg sig tydligen inte ha tillräckligt mycket pengar efter alla välavlönade säsonger i Barcelona. Nu jobbar han som tränare och VM-ambassadör i oljestaten. Xavi sade nyligen att han inser att han inte lever i en demokrati men att systemet fungerar bättre i Qatar än i hemlandet Spanien. En hyllning till emiren och till nationen. Och ett hån mot fädernelandet Spanien.

Xavis motiv är ekonomiska. Och vill han någon dag ställa upp i politiken i Spanien lär populistpartierna stå i kö.

De qatariska oljemiljarderna har för länge sedan svept över den europeiska toppfotbollen. Det som är enorma förmögenheter för klubbar, tränare, ägare och spelare är fickpengar för Qatar. Fickpengar som hjälper staten att bli rumsrenare i allmänhetens ögon.

För några år sedan fanns det ännu vissa förhoppningar om att Fifa skulle ta sitt förnuft till fånga och frånta Qatar värdskapet. Men under ledning av "teflonmannen" Gianni Infantino, också känd som Fifa-ordförande, har förbundet effektivt borstat av sig alla smulor av kritik.

I den stora bilden spelar det knappast någon avgörande roll vad herr Litmanen har att säga. För att VM på allvar skulle vara i fara borde de stora nationsförbunden, tv-jättarna och sponsorerna ställa Fifa inför ett ultimatum.

Något som givetvis inte kommer att hända. I synnerhet som sponsorerna bland annat lystrar till namn som Wanda, Gazprom och Qatar Airways.

Litmanens uttalande kommer att användas med stor skicklighet i diverse sammanhang. Här fick man gratis draghjälp av en man alla inom fotbollsvärlden känner till. Man kan ju bara hoppas att orsaken till Litmanens inlägg i den samhälleliga debatten inte hade ett mer sinistert skimmer över sig. Med tanke på att hans roll och lön inom Bollförbundet reducerats kanske han söker nya utmaningar. Fifa och Infantino skulle ta emot honom med öppna armar.

Mer sannolikt var det ett ogenomtänkt och oförsiktigt uttalande. Ett uttalande som kommer att följa Litmanen en tid framöver. Ett uttalande Qatar tackar för. Ett uttalande landets utomordentligt skickliga pr-avdelning kommer att ha stor nytta av.

Litmanen gjorde sig på spelplanerna känd som ett spelgeni som alltid hade lite tid och plats med bollen. Radarn var på hela tiden och nästa drag planerat och utfört innan motståndarna hann sätta in en tackling. Hittills har "pensionärsdagarna" förlöpt i samma stil men i fallet Qatar tog Litmanen ett för honom ovanligt dåligt beslut.

VM i Qatar 2022 blir ett av de mest kontroversiella. Bild: Str

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning