Pschhhh! Här bastade HBL:s testpatrull i sitt anletes svett

Här ska det bastas! Stefanie Sirén, Sofia Holmlund och Staffan Småros, med flankstöd av Sebastian Granskog, svettades igenom fyra bastur i kärncentrum. Bild: Karl Vilhjálmsson

HBL:s bastupatrull har sommarens bästa jobb – att testa fyra allmänna bastur i huvudstaden. Läs om den lyxiga, purfinska, nakna och maritima bastun i det digitala reportaget!

– Släng handduken om nacken, hoppa på cykeln och trampa i väg. Detta är en bastu för alla, där man trängs om plats – rumpa vid rumpa, utbrister testpatrullens Stefanie Sirén om bastun som trollband patrullen på sommarens längsta dag under veckan.

Sumparns bastu, som valts till årets kulturgärning i Helsingfors, är en av fyra bastur som bastupatrullen testat inför midsommaren.

Ett stenkast från Fiskehamnen uppe i Berghälls kvarter tog patrullen sig an en riktig Kaurismäkipärla.

– Vi har alla sett dem, gubbarna med vita handdukar runt midjan som sitter och njuter utanför bastun Harju. Nu satt vi själva där och betraktade stadens gång. Urban stadsmiljö möter bastukultur, säger Sofia Holmlund.

Läs det digitala bastureportaget här!

Raka motsatsen till arbetarnas bastu var bastuflotten som tog patrullen ut på havet.

– Be skepparen lägga till vid hamnen utanför Uspenskijkatedralen. Då känner du dig som en miljonär, fortsätter Holmlund.

Fjärde testet var morgondopp med rökbastu på Helsingfors nya arkitektoniska skrytbygge Löyly – som kanske är det Guggenheim som staden så suktar efter?

– Arkitekturen är väldigt speciell. Den är absolut en höjdpunkt som gör Löyly värt ett besök, säger Staffan Småros.

Bild: Karl Vilhjálmsson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning