Pyrintö i en klass för sig

Maria Huntington växlar åt Reetta Hurske. Bild: Mikael Finell

Tampereen Pyrintös sprinterdamer höll för favorittrycket och tog planenligt FM-guld på 4x100 meter i S:t Michel. JKU från Jyväskylä var snabbast på herrsidan.

Reetta Hurske hade äran att göra slut på Tammerforsdamernas nio år långa guldtorka på damernas 4x100 meter.

Pyrintö klockades för 45,86 och vann till slut med en marginal på hela 0,39 sekunder före tvåan Keski-Uudenmaan Yleisurheilu. Helsingfors IFK var trea.

– Det var en överraskning att vi var så överlägsna, säger startdamen Lotta Harala.

Haralas individuella tävlingssäsong tog slut för två veckor sedan.

– Löpningen kändes överraskande bra, säger Harala.

Iina Lehtimäki och Maria Huntington löpte de andra etapperna för Pyrintö.

– Jag väntade mig en jämnare kamp, säger Maria Huntington.

När Huntington, som deltog i EM i Berlin i sjukamp, kunde skicka i väg en annan EM-deltagare, häckdamen Reetta Hurske i ledning var saken klar.

– När jag fick pinnen och Maria började ropa att vi vinner, så visste jag att saken är klar. Jag kunde inte förlora då jag fått pinnen först, säger Reetta Hurske.

– Det gick så bra redan i försöken att vi bestämde oss för att ta växlingarna på säkerhet, säger Reetta Hurske.

Hurske ger sig själv godkänt med säsongen som helhet.

– Det är lite tudelat. Hälften av målsättningen uppfylldes, då jag löpte rekord och tog mig till EM.

– I FM siktade jag på guld och personbästat hade gärna fått bättras ytterligare, närmare tretton sekunder eller helst under, säger Reetta Hurske.

I FM i Jyväskylä slutade Hurske trea på 100 meter häck.

Hennes personliga rekord lyder nu på 13,11.

En annan häcklöpare axlade en stor roll i herrstafetten över 4x100 meter. Elmo Lakka bidrog starkt till att JKU från Jyväskylä segrade.

– Vi har ett jämnt lag med otroligt fin laganda, säger Elmo Lakka.

Att löpa stafett faller Lakka väl i smaken.

– Det är en helt fantastisk tävling, det är den enda tävlingen där man får tävla som lag, säger Elmo Lakka som ska delta på 4x400 meter på söndagen.

Elmo Lakka tog sig till semifinal i EM i Berlin och förbättrade under säsongen sitt rekord på 110 meter häck till 13,60.

– Det är perfekt att jag snart får påbörja träningen inför nästa säsong och att jag är frisk. Det är med stor iver jag börjar träna igen, säger Elmo Lakka.

Stafettsilvret på 4x100 meter togs av HKV från Helsingfors och Esbo IF tog brons.

Borgå Akilles, som vunnit herrstafetten över 4x100 meter de två senaste åren, kunde inte ställa upp för att försvara sina segrar.

För en dryg månad sedan brast häcklöparen Viktor Kanteles akillessena i samband med 22-åringarnas FM-tävlingar.

När dessutom Willem Kajander och Lauri Tuomilehto dragits med feber den senaste veckan, så var Borgåklubben tvungen att dra sig ur tävlingen.

IK Falken, som vunnit damernas 4x800 meter de fyra senaste åren, kunde inte försvara positionen som landsetta i år eftersom Zenitha Eriksson blev sjuk i slutet av veckan.

I stället var det Ahkera från Lahtis med tjeckiskan Kristiina Mäki som fick fira FM-guld.

På herrarnas 4x800 meter förde Markus Teijula Naantalin Löyly till en odiskutabel seger.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning