Putins tal en del av hans valkampanj

Bild: Lehtikuva/AFP/Yuri Kadobnov

I sitt årliga tal till Federationsrådet redogjorde Vladimir Putin i detalj för de nya ryska teknologiska landvinningarna inom vapenindustrin. Samtidigt visades rörliga bilder av nya långdistansrobotar och deras bana runt jorden upp. HBL:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén svarar på tre frågor om talet.

1. Varför handlade talet så mycket om Rysslands militära framgångar?

- Satsningarna på armén har länge varit en av Putins prioriteter. Men den långa föreläsningen om ny rysk vapenteknologi, kombinerad med rörlig illustrationer av hur de nya internkontinentala robotarna kan röra sig över hela jordklotet, var iögonfallande. Putin vill bli omvald i första omgången i presidentvalet den 18 mars och den här uppvisningen är helt klart en del av hans valkampanj. Samtidigt är det en konsekvent fortsättning på den linje han har drivit ända sedan början av 2000-talet – att Ryssland kräver respekt av världen och det enda sättet att få den är att signalera styrka.

2. Talet kändes i mångas öron som en återgång till kalla kriget. Hur mycket borde omvärlden oroa sig över den ryska upprustningen?

- Exakt hur effektiva de nya robotarna är vet vi i själva verket inte. Putin påstår att det inte går att försvara sig mot dem, vilket är hans påstående som inte har bevisats. Hans taktik har alltid varit att skrämma för att mjuka upp motståndaren.

Samtidigt är det ett faktum att ryska armén aldrig har varit så här trimmad och välutrustad sedan Sovjetunionens fall, något som operationen i Syrien har gett talrika bevis på. Annekteringen av Krim visar också att Putin är beredd att gå helt och hållet in på andra staters territorium.

3. Vilka andra frågor lyfte Putin fram i talet?

- Han lovade att halvera fattigdomen i Ryssland under de kommande sex åren. Putin är mycket medveten om att den ekonomiska krisen har lett till ett ras i levnadsstandarden för många ryssar. En stor orsak är hans egen politik - de internationella investeringarna har krympt ihop till ett minimum efter annekteringen av Krim. Den tilltagande korruptionen och rättslösheten i Ryssland är den andra stora faktorn som skrämmer bort investerare och lägger krokben för inhemska företagare.

––

Själv befinner jag mig just nu i den sibiriska staden Barnaul och har i dag intervjuat en 38-årig tvåbarnspappa som har två arbeten för att kunna försörja sin familj. Totalt tjänar han ca 22 000 rubel, motsvarande cirka 300 €. Över hälften av familjens inkomster går till mat. Detta är en snarlik situation för många ryssar ute i regionerna i dag. Putins stöd har ändå inte minskat nämnvärt, eftersom han fortfarande ses som en garant för stabilitet och Rysslands position i världen. Också denne tvåbarnspappa tänker rösta på Putin i presidentvalet.

Läs också: Yrsa Grüne: Kalla kårar österifrån

Anna-Lena Laurén Medarbetare i Ryssland

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning