Putins Ryssland är ett bysantiskt system med starka, självsvåldiga maktklickar

Bild: Str

Konflikten mellan Storbritannien och Ryssland har nått en nivå som liknar det kalla krigets. I väst är man övertygad om att Putin är personligen ansvarig för giftmordsförsöket i Salisbury, i Ryssland om att väst vill få in landet i ett hörn.

MOSKVA – Vad tror du om fallet Skripal? undrade en av mina bästa och äldsta väninnor i Moskva.

– Antagligen någon klan inom organy som vill hämnas, svarade jag.

Organy är ett ryskt samlingsnamn för olika former av säkerhetsstrukturer. Det kan handla om till exempel underrättelsetjänsten FSB, arméns underrättelsetjänst GRU eller inrikesministeriets specialstyrkor.

– Kanske det. Det kan även vara USA. De kontrollerar ju Storbritannien och de har ett motiv att åstadkomma nya sanktioner mot Ryssland inför valet, säger min väninna.

Hennes tes motsades senare under kvällen av ryska utrikesdepartementets taleskvinna Marija Zacharova, som förutom Storbritannien, Slovakien och Tjeckien anklagade Sverige för att tillhöra de länder som kan ha spridit giftet. Utrikesminister Margot Wallström dementerade uppgifterna på en gång.

Den här sortens teorier är vanliga i Ryssland. Också bland högutbildade, beresta och i utgångspunkten liberala personer som uppriktigt vill ha fungerande relationer till väst är det allt fler som tror att västvärlden verkligen är ute efter att få in Ryssland i ett hörn. Att man är redo att leta fram ett gammalt sovjettillverkat nervgift och iscensätta en skandal i Storbritannien bara för att Putin ska få nya sanktioner mot sig inför valet.

Allt tyder på att konflikten mellan Storbritannien och Ryssland bara kommer att trappas upp under de närmaste veckorna. Theresa May säger att Rysslands spegelvända svar – att sparka ut 23 brittiska diplomater – inte ändrar på något. Frankrike, Tyskland och Nato backar upp Storbritannien och det är sannolikt att någon form av gemensamma sanktioner tillkommer.

Storbritannien går ut med Putins personliga ansvar som ett faktum, vilket tydligt visar hur minimalt förtroendet för dagens ryska statsledning är.

Putin är inte en person som har några problem med vare sig att ljuga eller att genomföra operationer som leder till människors död och lidande. Men han är också en ledare som i allmänhet har ett tydligt mål med den sortens beslut. Han tvekade inte att invadera Krim och därutöver ljuga om de gröna männen medan operationen pågick. Inte heller när det gällde att sända trupper till Syrien och bistå al-Assad i fruktansvärda bombkampanjer. I bägge fallen uppfyllde Putin sina mål.

Utöver detta har vi ett antal mindre habila operationer med trollfabriker och försök att påverka val utomlands. Där har Kreml lyckats mindre bra. Men också där är det rätt tydligt vad man vill – röra till situationer för att politiska krafter som har gemensamma intressen med Kreml ska stärkas.

Fall som är mindre tydliga och klara är de politiska morden, till exempel på Anna Politkovskaja och Boris Nemtsov. De var inte det minsta fördelaktiga för Putin – och det är inte heller mordet på Aleksandr Litvinenko eller giftmordsförsöket på Skripal och hans dotter.

Kring Politkovskaja- och Nemtsovmordet luktar det Ramzan Kadyrov lång väg. Kring giftmorden i Storbritannien luktar det rysk underrättelsetjänst och allt vad det innebär av ogenomskinlighet, klankonflikter, hämndlystnad och intriger.

I väst betraktar många Putins Ryssland som en maffiastat där Gudfadern själv sitter på sin tron, med full kontroll över varje underhuggare.

Men Putins Ryssland är snarare ett bysantiskt system som helt och hållet saknar fungerande institutioner men däremot har mycket starka och ofta självsvåldiga intresseorganisationer, det vill säga klaner. De slåss ofta och har en mycket stark uppfattning om vem som kan utgöra ett hot mot dem.

Dylika personer röjs ur vägen. Det mesta talar för att tsaren inte tillfrågas varje gång, vilket inte betyder att han saknar ansvar. Putin sitter i toppen av detta bysantiska system och därför kan han förstås inte säga att han inte kontrollerar det till hundra procent.

Anna-Lena Laurén Medarbetare i Ryssland

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning