Putin: Visst ville jag se Trump som president - för att förbättra relationerna

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Kontroll av kärnvapen och en lösning på Syrienkrisen – det var två ämnen presidenterna Trump och Putin ville gå vidare på. Men presskonferensen handlade till stor del om eventuell rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet – vilket Putin avfärdade, oemotsagd.

Programmet blev omkring en timme försenat under hela dagen, efter att Putin anlänt senare än aviserat till Helsingfors.

När de två presidenterna först möttes vid tvåtiden – för sitt första bilaterala möte – var det stelt, sakligt och utan några röjande känslor. Rysslands president Vladimir Putin var kortfattad. Han sade att det är hög tid att diskutera stora frågor, och lämnade sedan över till USA:s president Donald Trump som pratade mer.

Upptakten var ju inte den mest hjärtliga. Trump hade twittrat att relationerna mellan USA och Ryssland är "sämre än någonsin" och det ryska utrikesministeriet svarade: "Vi håller med".

Några timmar senare sade Trump att "för fyra timmar sedan var relationerna ännu dåliga".

Men vad var de efteråt? Inte heller presskonferensen röjde desto mer än att båda presidenterna kunde ta upp sina käpphästar och göra det rätt oemotsagda av varandra.

– Mötet hade en saklig och businesslik atmosfär – vi kan kalla det en succé, sade Putin och båda presidenterna tackade varandra.

Kortfattat om Krim: inte öppet för förhandling

Förhandsspekulationen var att presidenterna skulle komma i gång med att diskutera en fortsättning på nya Start-avtalet, avtalet om kärnvapennedrustning och icke-spridning. Det hade de också gjort.

– Det är viktigt att förbättra dialogen. Vi har nu lämnat in ett meddelande med våra förslag, säger Putin, och signalerat att det ännu inte finns mer att säga om själva innehållet än att samtalen ska fortsätta.

I frågan om Syrien var det många ord om humanitär hjälp, men någon konkret överenskommelse kring en lösning på konflikten har inte slutits i dag.

– Situationen i Syrien är komplex och vi har potential att rädda 100 000 liv.

Presidenterna hade talat särskilt om läget i sydvästra Syrien, området närmast Golanhöjderna, som Trump tagit upp som en fråga i Israels intresse. Länderna har tidigare avtalat om att zonen ska vara fredad. Putin svarade att det är rebellstyrkor som ska motas där för att återta stabiliteten i området.

Ryssland är intresserat av framsteg kring Syrien, sade Putin.

– Syrien kunde bli ett mått på hur väl våra länder kan samarbeta.

Frågan om annekteringen av Krim signalerade Putin däremot att "inte är öppen".

Valrörelsen hamnade i fokus

Det var inte många frågor som delades ut till journalister, men den amerikanska pressen fokuserade på frågan om inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Upptakten före toppmötet var laddad, eftersom specialåklagare Robert Mueller, bara några dagar före mötet, väckte åtal mot tolv ryska underrättelseagenter för att ha gjort dataintrång på demokraternas parti, vilket misstänks varit för att påverka presidentvalet.

Trump har kallat hela diskussionen om inblandning i valet för en "riggad häxjakt", och fokuserat på att kritisera demokraterna och Obama, för att det hela skedde under Obamas presidentperiod. Också nu fokuserade han mest på det och lät Putin vara ifred.

"Trump är i Putins ficka"

Detta rönte omedelbart kritik från hemmaplan, också från republikaners håll. CIA:s tidigare chef John Brennan kommenterade på Twitter, med bestörtning, att "Trump satt i Putins ficka".

Donald Trump sade på presskonferensen att båda länderna bär ett ansvar för att de relationerna blivit sämre, men pekar särskilt ut utredningen kring rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. Där övergår han till att tala om Hillary Clinton istället.

– Jag slog ju Hillary Clinton lätt, vi vann valet, det är synd att det kan finnas ens ett litet moln över det. Detta har haft en negativ inverkan på relationen mellan världens två största kärnvapenstater, säger Trump.

Putin upprepar som tidigare att den ryska staten inte varit inblandad.

– Vi ska styras av fakta och inte rykten, säger Putin och tillägger om de tolv officerarna att han inte känner till hela bilden, men att Trump tagit upp frågan och att han ska se på det.

Putin säger att det finns ett avtal om ömsesidig hjälp i rättsfall, och säger att Ryssland erbjuder hjälp på begäran av andra stater.

– Mueller kan använda detta avtal för att skicka en förfrågan till oss, så kan vi förhöra personer och erbjuda information. Vi kan också mötas halvvägs och låta medlemmar i kommissionen - inklusive specialåklagare Mueller - vara närvarande, säger Putin och tillägger att systemet ändå ska verka "i båda riktningarna".

Putin säger att det handlar om personer, inte stater, och vädjar om att "man inte ska hänga detta som en boja på ländernas relationer".

Putin fick också en direkt fråga om de tidigare uppgifterna om att det skulle finnas komprometterande videomaterial om Donald Trump, från ett besök i Moskva under han tid som affärsman. Putin svarade först med en tyst och himlande blick.

– Ja, jag hörde ryktet om att vi skulle ha samlat något sådant material. Vet ni, jag visste inte ens om att han skulle ha varit i Moskva då, när han var en privatperson, en affärsman, säger Putin.

Han tillägger att han inte kan komma ihåg namnen på människor och affärsmän som varit på besök.

– Tror ni verkligen att vi kan samla in sådant om alla.

Intermezzo i Rikssalen

Presskonferensen i Rikssalen i slottet hyste ett par hundra journalister, men det delades ut få frågor.

Ett intermezzo skedde redan innan presidenterna anlände. Då talade en journalist, som sade att han var från The Nation, högljutt med väktare. Han höll i en bunt papper där han skrivit ett politiskt budskap med stora bokstäver som en skylt på baksidan – "Nuclear weapon ban treaty", alltså avtalet om förbud mot kärnvapen.

Mannen, som identifierades som Sam Husseini, ropade att han bara ville ställa en fråga om det, men väktarna tog tag i honom och förde ut honom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning