Putin välkomnar Cas beslut – "Den stora majoriteten av våra idrottare är rena"

Rysslands president Vladimir PutinBild: AFP / Lehtikuva / Grigory Dukor

Rysslands president Vladimir Putin välkomnar Cas beslut att 28 ryska vinterolympier får sin livstidsavstängning från OS hävd och får behålla sina medaljer från Sotji 2014.– Det här skänker oss såklart glädje, säger han.

Idrottens skiljedomstol Cas friade 28 av 39 ryska vinterolympier från dopningsbrott, då den inte ansåg sig ha tillräckligt med bevis.

– Det bekräftar vår inställning att den stora majoriteten av våra idrottare är rena, säger Putin om beslutet.

Han tillägger att Ryssland måste fortsätta att arbeta mot dopning tillsammans med den internationella antidopningsbyrån Wada.

– Vi kommer att göra detta på ett bestämt sätt, säger han.

I december beslutade Internationella olympiska kommittén (IOK) att stänga av 39 ryska idrottare för dopningsbrott i samband med nationens hemma-OS i Sotji 2014. Ryssland överklagade domen till idrottens skiljedomstol Cas, och har nu fått rätt. 28 idrottare frias helt och elva fick delvis rätt när Cas presenterade sitt beslut under torsdagen.

Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov säger att landet nu ska be IOK att låta de 28 idrottarna som friats från dopningsbrott att tävla i Pyeongchang.

– Vi hoppas verkligen att IOK fattar ett beslut till förmån för alla rena idrottare som förtjänat rätten att tävla i OS, säger han.

Efter Cas beslut meddelade IOK att faktumet att de 28 idrottarna nu frias från dopningsbrott inte per automatik betyder att de kan tävla i Pyeongchang. Tidigare har IOK bjudit in 169 ryska idrottare – som anses rena – att tävla i OS under neutral flagg som OAR (olympiska aktiva från Ryssland).

Fakta

Ryska dopningsskandalen

Inledningsvis stängdes 43 ryska olympier av från OS på livstid och Ryssland tvingades dessutom lämna tillbaka tretton medaljer från Sotji 2014. 28 av idrottarna har nu friats helt av idrottens skiljedomstol Cas, elva får sina straff sänkta. För de tre före detta skidskyttarna Olga Zajtseva, Olga Viluchina och Jana Romanova inleds förhandlingarna senare.

Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna, en avstängning som kvarstår.

Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Flera av de ryska idrottarna som stängdes av har kallat straffen för en skandal. Totalt överklagade 42 av 43 av dem till idrottens skiljedomstol Cas. Endast bobåkaren Maxim Belugin lät blir att ta sitt ärende vidare.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00