Putin undertecknar lag om motsanktioner

Rysslands president Vladimir Putin slår tillbaka mot USA:s sanktioner. Bild: Lehtikuva/Natalia Kolesnikova

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat en lag om motsanktioner, som ett svar på de sanktioner USA infört mot landet.

Lagen ger presidenten omfattande möjligheter att bryta samarbete och handel med länder och organisationer som ses som fientligt inställda till Ryssland. Den kan användas mot import och export av varor och råmaterial, men också sätta stopp för deltagande i statliga upphandlingar och privatiseringar. Putin får också rätten att vidta "andra åtgärder".

Privatimporterade varor för eget bruk omfattas inte av den nya lagen.

Slutresultatet är dock en mildare variant av det ursprungsförslag som ryska parlamentariker tog fram. Från början föreslogs storskaliga restriktioner mot varor och tjänster från USA, gällande allt från mat, alkohol och mediciner till konsulttjänster.

Motsanktioner mot väst får inte skada rysk ekonomi eller ryska affärspartners, deklarerade Putin i förra månaden.

Den 6 april slog USA:s regering oväntat till med långtgående sanktioner mot ryska oligarker och storföretag. I praktiken innebär de frysta dollartillgångar för totalt 26 framstående ryssar och 15 ryska företag — som alla har det gemensamt att de har nära band till president Vladimir Putin.

Bara drygt en vecka senare meddelade USA att man planerar ytterligare sanktioner, med anledning av påstått ryskt stöd till den misstänkta kemvapenindustrin i Syrien.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning