Putin: Trump "mycket annorlunda" i verkligheten

Bild: Saul Loeb

Rysslands president Vladimir Putin konstaterar efter sitt första fysiska möte med sin amerikanske kollega Donald Trump att denne är "mycket annorlunda" i verkliga livet.

– Den Trump som man ser på tv är mycket annorlunda än den verklige Trump, sade Putin på en presskonferens efter G20-mötet i Hamburg i Tyskland.

– Det finns all anledning att tro att vi kommer att kunna, i alla fall delvis, återetablera den samarbetsnivå som vi behöver.

I fredags möttes de båda världsledarna för första gången ansikte mot ansikte. Mötet varade i nästan två och en halv timme, vilket var mycket längre än planerat. Efteråt meddelade deras respektive utrikesministrar att Putin och Trump kommit överens om att försöka få till stånd en vapenvila i södra Syrien från och med söndagen.

"Pragmatisk"

– Det verkar som att USA:s inställning (till Syrien) har blivit mer pragmatisk. Där finns en förståelse för att om vi anstränger oss gemensamt, så kan vi åstadkomma mycket, säger Putin dagen efter att han överlagt med Trump.

USA och Ryssland har länge haft delvis olika agendor när det gäller det krigshärjade landet. Ryssland är diktatorn Bashar al-Assads främste internationella beskyddare medan USA stöttar rebellgrupper som strider mot den syriska regimen.

Vladimir Putin fick också frågor om de båda presidenterna hade diskuterat den misstänkta ryska inblandningen i förra årets amerikanska presidentval. Enligt Putin hade Trump ställt "detaljerade frågor" angående misstankarna.

"Fantastiskt" möte

– Han ställde flera frågor om detta. Jag svarade efter bästa förmåga och det verkade på mig som att han tog emot (svaren) och höll med om dem, men för säkerhets skull är det bäst att fråga honom om hur han ser på detta, svarade Putin på en reporters fråga, enligt Reuters.

Donald Trump själv höll ingen presskonferens efter G20-mötet men han beskrev på lördagen sitt möte med Vladimir Putin som "fantastiskt".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning