Putin till Macron: Håll dig borta

Rysslands president Vladimir Putin har pratat i telefon med Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild: Alexei Druzhinin/TT-AP

Rysslands president Vladimir Putin har bett sin franska motsvarighet, Emmanuel Macron, att hålla sig borta från konflikten i Belarus. Budskapet ska ha framförts under ett telefonsamtal mellan ledarna.

"Alla försök att blanda sig i en suverän stats inre angelägenheter och att från utlandet pressa legitima myndigheter är oacceptabelt", skriver Kreml i ett uttalande.

Uppmaningen kommer sedan Macron i tisdags träffat Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja i Litauen. Enligt henne har Macron bland annat lovat att hjälpa till i förhandlingar med de belarusiska myndigheterna.

– Han lovade att göra allt för att hjälpa till med förhandlingar under den här politiska krisen i vårt land, sade Tichanovskaja till journalister efter mötet med Macron i tisdags.

Förra veckan slog EU fast att Belarus auktoritära president Aleksandr Lukasjenko inte är landets legitime ledare och Macron har sagt att det är hög tid för honom att avgå.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning