Putin: Ryska plan har transpondern på i Östersjön

Bild: AFP / Lehtikuva/Mikhail Klimentyev

Det ryska flygvapnets plan kommer att ha transpondern på i fortsättningen när de flyger i områdena kring Östersjön, sade Rysslands president Vladimir Putin i går. Nyhetsbyrån BNS bygger sina uppgifter på en nyhet som den ryska nyhetsbyrån Interfax har förmedlat.

Vladimir Putin sade att det ryska försvarsministeriet har utrett saken och i framtiden kommer det ryska flygvapnets plan alltid att ha transpondern på när de flyger i Östersjöområdet.

– Tekniska omständigheter gör att det inte är så enkelt. Men jag har instruerat försvarsministern att utreda om det är möjligt utan att säkerheten äventyras. Försvarsministeriet har funnit ett sätt, sade Putin.

"Nato avvisade Niinistös förslag"

Putin sade att Nato hade avvisat president Sauli Niinistös förslag om att förbättra säkerheten i Östersjön. Där föreslogs att alla flygplan bör ha transpondern på när de flyger i Östersjöområdet.

– Nato avvisade förslaget. De sade att de avvisat Putins förslag, men Putin är inte delaktig i det här. De avvisade Finlands president Sauli Niinistös förslag, sade Putin i Sotji.

FNB bad i somras Nato om ett utlåtande om flygsäkerheten över Östersjön och om så kallade mörka flyg.

Nato svarade att de jaktplan som flyger i Nato-uppdrag inte flyger utan transpondern påslagen i Europa. Det samma gäller Natos egna Awacs-radarplan. I utlåtandet tog Nato inte ställning till enskilda Natoländers egen flygverksamhet.

Putin sade på Gullranda i somras att flygplan från Natoländer flyger utan transponder över Östersjön dubbelt så mycket som ryska plan.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03