Putin om dopningsdom: Skäl att överklaga

Vladimir Putin under presskonferensen i Paris. Bild: Charles Platiau/AP/TT

President Vladimir Putin anser att beslutet att stänga av rysk idrott från OS och VM är politiskt och att det finns skäl att överklaga. I USA hävdar man i stället att straffet är för milt.

I samband med Paris-mötet med företrädare för Ukraina kommenterade Putin Wadas beslut att stänga av rysk idrott i fyra år på grund av dopningsförseelser. Han sade att beslutet skadade de olympiska rättigheterna.

– Det finns inget att förebrå Rysslands olympiska kommitté för, och om det inte finns något att förebrå dem för borde landet få delta under sin egen flagga, säger Putin enligt AFP.

Ryska idrottare kan få ställa upp i OS och i de olika världsmästerskapen om de kan bevisa att de är rena från dopning och inte har ingått i något dopningsprogram – men då enbart under neutral flagg.

Så var fallet redan under OS i Pyeongchang 2018 och då deltog 167 ryssar. Det anser Travis Tygart, ordförande i USA:s antidopningsorganisation Usada, inte var verkningsfullt.

– Det var en fars och ett hån med en så stor delegation från Ryssland. Och vi vet att deras beteende inte har förändrats, säger han till Reuters.

– De har bara blivit mer uppmuntrade och mer flagranta varje gång som den internationella antidopningsrörelsen försöker få till stånd sanktioner. Ska vi bara sticka huvudet i sanden och låtsas som att det inte händer och försöka att vända blad?

Wada har funnit 145 misstänkta dopningsfall bland den ryska antidopningsorganisationen Rusadas testdata. Man har dessutom kunnat se att mängder med uppgifter har raderats.

Ryssland har tre veckor på sig att acceptera Wadas dom, eller överklaga till idrottens skiljedomstol Cas.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning