Presidenter försökte förstå varandra i Genève

Nu har Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanska kollega Joe Biden möts i Genève. Bild: Mikhail Metzel/Lehtikuva-AFP

Toppmötet mellan USA:s president Joe Biden och den ryske presidenten Vladimir Putin i Genève var "givande" enligt de två. Men på separata presskonferenser efteråt talade de olika språk i flera bemärkelser, med vitt skilda synsätt på samma frågor.

– Mötet var inte fientligt, sade Vladimir Putin på en presskonferens strax efter mötets avslutande.

– Vi måste kunna samarbeta där vi har gemensamma intressen. Jag sade till Putin att jag inte har någon antirysk agenda. Jag verkar för det amerikanska folket, sade Joe Biden på den presskonferens som följde någon halvtimme efter Putins.

Skilda presskonferenser

Men de två valde medvetet att inte hålla en gemensam presskonferens, vilket i sig var talande.

Och på de separata pressmötena var det tydligt att de två talat, åtminstone stundtals, om samma saker, men från helt olika horisonter, och två helt olika språk trots översättarhjälp.

– Tonen under samtalet var bra, positiv. Det var inga hårda konflikter. När vi inte höll med varandra gjorde vi det på ett sakligt sätt. Jag hoppas att vi har visat att USA är tillbaka. Nu har vi lagt en grund för hur vi kommer att hantera Ryssland och andra länder, sade Biden försonande och tog av sig kavajen i värmen vid Genèvesjön.

Kortare än planerat

De två presidenterna hade då suttit i möte i mellan tre och fyra timmar på onsdagen. Med sig hade de två en handfull av sina närmaste medarbetare. Mötet klarades av snabbare än planerat.

Putin var först ut med en presskonferens, och fick då frågor om hackerattacker, läget i östra Ukraina och om mänskliga rättigheter i Ryssland.

Ett konkret resultat kom ut av mötet enligt Putin: de två länderna skickar tillbaka sina ambassadörer till respektive huvudstad. Tidigare har länderna kallat hem sina ambassadörer.

Annars svarade Putin svepande, med motfrågor eller anklagelser riktade mot USA.

På frågor, främst från amerikanska journalister, om fängslade regimkritiker i Ryssland svarade Putin mångordigt, med hänvisning till bland annat att det amerikanska fånglägret Guantanamo fortfarande existerar, och att den amerikanska kongressen stormats i Washnington DC.

Putin sade också att den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj begått brott som han dömts för.

Biden i sin tur svarade på ett annat vis när han fick frågan om vad som händer om Navalnyj dör i fångenskap:

– Konsekvenserna skulle vara förödande för Ryssland, säger Biden, men lägger till att USA inte har några problem med att göra affärer med Ryssland så länge som de följer internationella normer.

– Det är en larvig jämförelse. Det är en helt annan sak att brottslingar bryter sig in i Kapitolium och dödar en polis än det som händer i Ryssland

Mötet i Villa de la Grange i Schweiz inleddes med ett något stelt handslag mellan de två på 1700-talspalatsets trappa. På dagordningen stod samtal om kärnvapenstabilitet, cybersäkerhet, klimatförändringar och ett möjligt fångutbyte i Ukraina.

Vänligare ton

Att Vladimir Putins kortege svepte genom det flaggprydda och nedstängda Genève i tid kan tolkas som en antydan om respekt. När ryssen mötte Bidens företrädare Donald Trump i Helsingfors 2018 lät han han denne vänta i nästan en timme.

Men med Biden passade Putin tiden. Och efter en spänd vår präglad av hårda utspel mellan USA och Ryssland har han de senaste dagarna slagit an en mer vänlig ton.

I helgen kallade han Biden för "professionell".

Även Joe Biden har gjort en helomvändning från i våras, då han svarade ja på frågan om Putin är en mördare.

– Han är smart. Han är tuff. Jag ser honom som en värdig motståndare, sade Biden om Putin efter Natotoppmötet häromdagen.

Toppmötet var den sista anhalten på Bidens intensiva Europaresa, den första internationella resa han har gjort sedan han flyttade in i Vita huset.

Klockan 13.25: USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin fotograferas med Schweiz president Guy Parmelin.

Klockan 13.35: Toppmötet mellan Biden och Putin inleds.

Mötet väntas pågå i upp till fem timmar, utan någon matpaus.

Därefter planerar de båda presidenterna att hålla varsin separat presskonferens. Putin väntas börja.

Källa: Vita huset

Joe Biden föddes 1942 i Pennsylvania.

Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Därefter var han Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017.

I höstas vann han presidentvalet mot Donald Trump och han flyttade in i Vita huset i januari.

Vladimir Putin föddes 1952 i Leningrad (nuvarande S:t Petersburg).

Han har en juristexamen och rekryterades tidigt av säkerhetstjänsten KGB.

1999 blev han chef för säkerhetstjänsten FSB. Samma år meddelade president Boris Jeltsin att han ville se Putin som sin efterträdare.

Vann sitt första presidentval 2000 och var president i åtta år. 2008 blev han premiärminister för att 2014 väljas till president igen.

Villa de la Grange, där USA:s respektive Rysslands presidenter Joe Biden och Vladimir Putin möts på onsdag, ligger i Parc de la Grange i Genève. Parken har anor från romartiden. På 1700-talet betraktades den som ett jordbruksområde och ägdes av familjen Lullin.

Det var familjen Lullin som lät bygga Villa de la Grange mellan 1768 och 1773, efter arkitekten Jean-Louis Bovets ritningar. De anlade även en fransk trädgård omkring den. På den tiden låg villan i stadens utkant och användes främst som sommarboende och gästhus.

Så småningom tog familjen Favre över ägorna. De anlade bland annat dammar, en stenträdgård och ett orangeri. 1821 byggde de ett bibliotek som skulle husera Guillaume Favres samling av 15 000 böcker.

Ägorna med villan och biblioteket donerades till Genèves stad 1917. Parken är i dag öppen för allmänheten och klassas som ett historiskt monument.

Källa: Genèves stad

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning