Putin lade ned blommor vid Karimovs grav

Bild: Alexei Druzhinin

Rysslands president Vladimir Putin lade ned röda rosor vid Islam Karimovs grav i staden Samarkand på tisdagen. Den uzbekistanske ledaren avled förra veckan efter 27 år vid makten.

Putin tog en omväg till Uzbekistan på väg hem från G20-toppmötet i Kina. President Karimov begravdes i sin hemstad i lördags. Han avled i en hjärnblödning och blev 78 år gammal.

Putin träffade också premiärminister Sjavkat Mirzijajev på tisdagen. Det här ses som ytterligare ett tecken på att denne kan komma att efterträda Karimov.

Putin prisade Karimov för att han upprätthållit stabiliteten i Uzbekistan. Putin sade att Ryssland kommer att "göra allt för att stödja det uzbekistanska folket och den uzbekistanska ledningen".

Enligt analytiker hoppas Ryssland på ett ordnat maktskifte i Uzbekistan.

– Ryssland har alltid prioriterat stabilitet vid sin södra gräns och gör det särskilt nu av rädsla för att Islamiska staten (IS) kan utnyttja ett maktvakuum, säger Scott Radnitz, regional expert vid University of Washington till AFP. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning