Putin-kritiker hittad död i London

Polisen spärrar av vägen till Boris Berezovskijs residens i Ascot 2013. Arkivbild.Bild: TT/AP/Sang Tan

En rysk affärsman och nära vän till den avlidne ryske oligarken och regimkritikern Boris Berezovskij har hittats död i sitt hem i London, rapporterar The Guardian.

Nikolai Glusjkov, 68, hittades död av sin familj sent på måndagen, enligt tidningen. Han levde i exil i Storbritannien där han fått politisk asyl efter att tidigare ha avtjänat ett femårigt fängelsestraff i Ryssland för bland annat bedrägeri och penningtvätt, som han dömts för i egenskap av vice vd för flygbolaget Aeroflot.

Dödsorsaken är än så länge oklar. Fallet utreds av brittisk antiterrorpolis, på grund av de kretsar Glusjkov umgicks i. Polisen gör ännu ingen koppling till giftattacken i Salisbury.

– Det är för närvarande oklart vad som orsakat dödsfallet. Det finns inga bevis för en eventuell koppling till händelsen i Salisbury, säger en icke namngiven källa på Scotland Yard till The Guardian.

Boris Berezovskij hittades död i sitt hem 2013, efter vad som tros ha varit ett självmord. Han var i sin tur nära vän till den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko som giftmördades 2006.

Glusjkov var en av dem som starkt ifrågasatte att Berezovskij skulle ha tagit sitt liv.

Berezovskijs död är en i raden som nu åter tas upp för granskning av brittisk polis, efter giftattacken mot Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i Salisbury.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22