Putin föreslår nya fredssamtal om Syrien

– Nästa steg blir att nå en överenskommelse om ett totalt eldupphör i hela Syrien, säger Vladimir Putin vid en presskonferens i Tokyo. Bild: Franck Robichon

Evakueringen av östra Aleppo fortsätter – och nu föreslår Rysslands president Vladimir Putin nya samtal om eldupphör i hela Syrien.

Putin, som är på besök i Japan, säger att han kommit överens med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om att inleda fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana. Dessa skulle i så fall föras utöver de återkommande förhandlingarna som ägt rum under FN-flagg i Genève.

– Nästa steg blir att nå en överenskommelse om ett totalt eldupphör i hela Syrien, säger Vladimir Putin vid en presskonferens i Tokyo.

– Vi förhandlar aktivt med medlemmar ur den väpnade oppositionen, med Turkiet som medlare.

Oklara siffror

Tusentals människor har lämnat östra Aleppo med bussar och ambulanser sedan evakueringen inleddes, men det exakta antalet är oklart. De rapporterade siffrorna varierar rejält.

Enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) rörde det sig på torsdagen om cirka 3 000 människor. Rysslands utrikesdepartement uppger nu siffran 6 400, varav 3 000 rebeller, rapporterar nyhetsbyrån RIA. Enligt turkiska myndigheter rör det sig om närmare 8 000 civila.

Enligt ICRC var det endast patienter som först togs med, men senare även rebeller och civila. Det fanns i första hand kvinnor, barn och skadade bland dem som evakuerades.

–  Det här är det första steget för oss, det var ett positivt sådant, sade ICRC:s regionchef Robert Mardini.

FN:s säkerhetsråd ska i dag diskutera evakueringen. Frankrike vill bland annat att internationella observatörer placeras i Aleppo för att säkerställa tillförseln av förnödenheter.

Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, bedömde på torsdagen att uppskattningsvis 50 000 människor redan hade flytt Aleppos östra delar. De flesta som evakueras tas enligt honom till Idlib, sydväster om Aleppo. FN, ICRC samt personal från syriska Röda halvmånen övervakar förfarandet.

Seger för al-Assad

Enligt ICRC genomförde de syriska myndigheterna bara en enklare kontroll av de evakuerade. Inga namnlistor upprättades.

Uppgifterna om hur många civila som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30 000 och 50 000.

En högt uppsatt turkisk källa har sagt att evakueringen kan vara klar inom två, tre dagar. Går evakueringen enligt plan är det en stor seger för president Bashar al-Assad, då östra delen av Aleppo har varit rebellernas enklav i staden.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning