Putin bjuder in Trump till VM

Vladimir PutinBild: Mladen Antonov

Sverige kommer att stötta USA, Kanada och Mexiko som värdar för fotbolls-VM 2026.Rysslands president Vladimir Putin skulle välkomna ett besök av sin amerikanska kollega Donald Trump om Nordamerika tilldelas mästerskapet om åtta år.

Under Internationella fotbollsförbundet Fifas kongress i Moskva i dag röstar medlemsländerna om var herr-VM ska hamna om åtta år.

De två kandidaturer det handlar om är USA/Kanada/Mexiko och Marocko.

Om Nordamerika vinner omröstningen skulle den ryska presidenten Vladimir Putin gärna ta emot USA:s president Donald för ett besök under årets VM-upplaga. Det säger en talesperson för Kreml.

Under ett tal på kongressen tackade Putin Fifa för att organisationen under vägen fram till VM skilt på sport och politik och påminde om att ett mästerskap kan vara en enande kraft.

– Vi har gjort allt för att VM ska bli en oförglömlig upplevelse för alla deltagare: för spelarna, för fansen på arenorna och för tv-tittarna, sade Putin.

Långt uppehåll

Om Svenska fotbollförbundet får som det vill faller valet på det nordamerikanska alternativet.

– När vi är vid 2026 kommer det att ha gått 32 år sedan Nordamerika arrangerade VM. Det är det längsta uppehållet någon av våra kontinenter har haft när det gäller VM-slutspel. Det är två helt okej kandidaturer men vi tycker att detta är ett argument som talar för att det är Nordamerikas tur, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

Även infrastrukturen är ett argument för ett nordamerikanskt VM enligt Nilsson.

– I deras erbjudande finns alla arenor redan på plats. Det behövs inte byggas någonting nytt. Och det är ur ett hållbarhetsperspektiv naturligtvis väldigt väsentligt.

Asien och Europa avgör

Enligt SvFF-ordföranden är det dock allt annat än säkert vilket bud som vinner när värdskapet för VM för första gången ska avgöras genom en omröstning av medlemsländerna. Tidigare har värdskapen röstats fram i Fifas exekutiva kommitté.

– Jag tror att Nord- och Sydamerika håller ihop. Jag tror att Afrika håller ihop med sina kandidater. Vilket innebär att de två stora blocken Asien och Europa kommer att vara avgörande. Jag tror att det kommer att bli en knapp men ändå klar seger för USA, Kanada och Mexiko, säger Karl-Erik Nilsson.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22