"Putin är bekväm i relationen mellan Ryssland och Finland"

Rysslands president Vladimir Putin gör ett så kallat arbetsbesök i Helsingfors nästa vecka. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Finland och Ryssland har en relation som är neutral det vill säga den är inte särskilt vänlig men inte heller ovänlig. Lite som grannars relationer brukar vara, säger Vladimir Gel'man som är professor i rysk politik.

Vladimir Putin kommer på besök till Finland på onsdag för att bland annat föra officiella samtal med Finlands president Sauli Niinistö på Presidentens slott. Det här sker trots att EU:s sanktioner mot Ryssland fortfarande gäller. Sanktionerna infördes på grund av Rysslands annektering av Krim 2014.

– Rysslands president Vladimir Putin är inte särskilt bekväm i andra EU-länders ledares sällskap. Men med president Sauli Niinistö har han en speciell personlig relation, säger Vladimir Gel'man som är professor i rysk politik på Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet.

Vladimir Gel'man, professor i rysk politik på Alexanderinstitutet på Helsingfors universitet, säger att Finland har en lång bakgrund som en medlare mellan EU och Ryssland delvis tack vare sin status som ett icke-Nato land. Bild: Pressbild

Gel'man säger att Finland har en lång bakgrund som en medlare mellan EU och Ryssland delvis tack vare sin status som ett icke-Nato land.

En annan orsak till Finlands speciella relation med Ryssland är nödvändighet. Den långa gränsen och de starka ekonomiska banden länderna emellan gör relationen mellan Ryssland och Finland starkare än andra EU-länders relation till Ryssland.

– Finland och Ryssland har en relation som är neutral det vill säga den är inte särskilt vänlig men inte heller ovänlig. Lite som grannars relationer brukar vara, säger Gel'man.

– Som grannländer måste man tala med varandra om till exempel vägar och natur.

Sanktionerna i ett dödläge

Gel'man säger att det finns en förståelse bland de andra EU-länderna att Finlands relation till Ryssland är vänligare än de övriga ländernas relation till Ryssland.

– Man förstår att Finland har en lång gräns mot Ryssland och därför behöver ha ett närmare samarbete med Ryssland än till exempel Portugal som är ett land i Finlands storlek.

Däremot säger Gel'man att EU inte kommer att häva en del av sanktionerna inom den närmaste framtiden eftersom Putin inte vill lämna tillbaka Krim till Ukraina. EU kommer knappast att skärpa sanktionerna heller om inte Ryssland gör något aggressivt.

– Om Vladimir Putin byts ut mot en annan ledare kanske situationen kan förändras men före det ser jag ingen lösning på problemet.

Ryssland ser på relationen med Finland i ljuset av kalla kriget. Den ryska regeringen ser kalla kriget som Rysslands – eller Sovjetunionens– guldålder. Men då var relationen till Finland också en annan.

– Finland var i praktiken en satellitstat i fråga om utrikespolitik till Sovjetunionen och behövde Sovjetunionens godkännande för allt man gjorde, säger Vladimir Gel'man.

Putin bekväm med Finland

Arkady Moshes, som är programdirektör för Utrikespolitiska institutets forskningsprogram om EU:s östra grannskap och Ryssland, säger att mötet mellan president Niinistö och president Putin inte är särskilt märkvärdigt.

– Det är inget speciellt med det här mötet. Putin och Niinistö möts regelbundet två gånger per år.

– Jag vet inte vad de kommer diskutera men antagligen kommer de prata om bilaterala frågor och några internationella frågor till exempel om miljön, säger Moshes.

Arkady Moshes, programdirektör för Utrikespolitiska institutets forskningsprogram om EU:s östra grannskap och Ryssland, säger att Finlands relation till Ryssland är autonom och inte påverkas särskilt mycket av andra länders relationer till Ryssland. Bild: Pressbild

Moshes säger att man ibland överdriver betydelsen av relationen mellan Finland och Ryssland. Ryssland sätter främst värde på relationer med andra stormakter. Men eftersom de andra kommunikationskanalerna mellan väst och Ryssland är trasiga så drar Ryssland nytta av relationen till Finland.

– Putin är bekväm i relationen mellan Ryssland och Finland. Han förväntar sig inte att bli utmanad.

EU vill ha så nära relation till Ryssland som möjligt

Trots att Rysslands relation till resten av västvärlden har försämrats har relationen till Finland hållits densamma.

– Finlands relation till Ryssland är autonom och påverkas inte särskilt mycket av andra länders relationer till Ryssland.

Precis som Gel'man säger Arkady Moshes att EU accepterar Finlands nära relation till Ryssland.

– EU vill ha en så nära relation till Ryssland de kan ha utan att tappa ansiktet. Några länder vill vara tuffare mot Ryssland, men de flesta har en väldigt pragmatisk inställning till Ryssland på grund av ekonomiska intressen.

Moshes säger att gasledningen Nordstream 2 är ett bra exempel på EU:s pragmatiska förhållande till Ryssland. Finland hör ändå inte till den gruppen länder som vill förbättra EU:s relation till Ryssland genom att överge Ukraina. Till den gruppen hör länder som till exempel Italien, Österrike eller Ungern.

– Finland har en väldigt pragmatisk relation till Ryssland och följer större länder som Tyskland, säger Arkady Moshes.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning