Pussförbud drabbar bröllopspar i Sri Lanka

Darshana Kumara Wijenarayana och Pawani Rasanga ändrade sina bröllopsplaner när de gifte sig i slutet av april. De valde att fira i sin hemby Malimbada i Sri Lanka där de delade ut mat till behövande. Och enligt de nya riktlinjerna skulle de inte få stå så nära varandra som de gör på bilden. Arkivbild. Bild: Darshana Kumara Wijenarayana/TT-AP

Nu är det fritt fram att ordna bröllopsfest i Sri Lanka – med vissa förbehåll. Till exempel får inte brudgummen kyssa sin brud, åtminstone inte offentligt.

Sri Lanka införde i mars utegångsförbud för att tackla coronapandemin. Det innebar också förbud mot större offentliga sammankomster. Men nu lättar landet lite på restriktionerna, vilket bland annat betyder grönt ljus för bröllopsfestligheter.

Det är dock inte tal om tusentals gäster och festyra i dagar. Brudparet får nöja sig med hundra gäster, som alla måste hålla sig en meter från varandra och bära munskydd. Reglerna gäller även de lyckliga tu.

"Gästerna får inte pussas, kramas eller skaka hand. Hälsningar ska göras utan någon form av beröring" står det i riktlinjerna från hälsomyndigheterna.

Sri Lanka upptäckte det första fallet av covid-19 den 27 januari. Sedan dess har antalet växt till 1 055 bekräftat smittade och nio döda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning